Meerdaagse festivals vanaf 29 juli, met tussentijds testen

Concerten met test/vaccin naar volledige capaciteit

Het kabinet heeft vandaag uitstekend nieuws voor de concertwereld. Vanaf 30 juni mogen concertzalen weer helemaal gevuld worden, als het publiek een negatieve test of vaccinatiebewijs kan laten zien. Daarbij mag vrij rondgelopen en gedanst worden. Dat op die datum weer veel meer mogelijk zou zijn wisten we al, maar over de capaciteit was nog onduidelijkheid.

Ook over festivals is nu meer duidelijkheid. Tot 28 juli geldt een maximale capaciteit van 25.000 bezoekers, met test of vaccin. Vanaf 29 juli verdwijnt dat maximum en zijn ook meerdaagse festivals mogelijk. Daar zit nog wel een addertje onder het gras, want bij meerdaagse evenementen moeten tussentijdse testen getoond worden. Hoe dat in de praktijk moet, wordt momenteel met de sector besproken. Voordeel is wel dat tegen 29 juli al een aardig deel van het publiek volledige gevaccineerd is. Mensen die nu aan de beurt zijn voor een afspraak krijgen hun tweede prik rond 1 augustus. Onduidelijk is nog hoe de horeca er rond 30 juni voor staat. Op dit moment moet de bar nog om 22.00 uur dicht, maar mogelijk volgen ook daarop versoepelingen.

Jeroen Bartelse van de Taskforce Cultuur zegt: 'Hier zaten we op te wachten, dit is een grote stap naar heropening. De laatste drempel is weggenomen om toch een culturele zomer te hebben. Die 1,5 meter zal door culturele instellingen nog wel veel gebruikt worden, omdat testen een drempel is, maar je kunt tenminste weer programmeren. In de loop van de tijd wordt steeds duidelijker onder welke voorwaarden je dingen kan. De spelregels worden steeds duidelijker, de testinfrastructuur steeds concreter. Daar kunnen organisatoren mee werken.'

Twee dagen na die 28 juli beginnen festivals Milkshake, Solar Weekender en ook Grasnapolsky. Grasnapolsky-directeur Mariska Berrevoets: 'Het is voor ons positief nieuws, Dat we de 1,5 meter mogen loslaten is superfijn. Daarmee heb je je festivalgevoel en heel veel organisatorische lasten minder. Het is afwachten wat ze bedenken om dat testen uit te voeren. In principe kunnen we daar een weg in vinden. Bij wijze van spreken loop je door een glitterpoort om te testen.'

Volgens het kabinet is de Brusselse goedkeuring voor het garantiefonds voor evenementen een kwestie van dagen. Het fonds behelst een pot van 385 miljoen euro waarop evenementen aanspraak kunnen maken als de coronaregels hun evenement toch onmogelijk maken.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12