Mr. Probz eist minstens 10 miljoen van Sony in royalty-conflict

Nederlandse artiest dagvaardt de platenmaatschappij op grond van bedrog en misleiding

Zanger/producer/songschrijver Dennis Stehr alias Mr. Probz en zijn bedrijf Left Lane B.V. hebben opnieuw een rechtszaak aangespannen tegen platenmaatschappij Sony Music Entertainment (SME). Mr. Probz scoorde in 2013 een gigantische wereldhit met ‘Waves’ (114 miljoen streams op Spotify), de remix door Robin Schulz werd een jaar later een nog veel grotere hit (817 miljoen streams op Spotify).

Mr. Probz stelt – op basis van twee auditrapporten opgesteld door accountantskantoor Grant Thornton – dat SME en Ultra Records jarenlang royalty’s achterhielden. Hij eist nu de volledige uitbetaling van zijn royalty’s na aftrek van een redelijke distributievergoeding voor SME. Het zou gaan om minstens 10 miljoen euro. In september 2020 werd Mr. Probz ook al door de rechtbank in Amsterdam in het gelijk gesteld in een kort geding tegen Sony: Sony Music was haar contractuele verplichtingen niet nagekomen door royalty’s niet tijdig uit te betalen. Daarmee kreeg Mr. Probz alle exploitatierechten voor zijn muziek zelf weer in handen.

Nu stelt Mr. Probz dat Sony moedwillig zou hebben nagelaten om de artiest volgens de contractuele ‘at source’ bepaling te betalen, en ze weigerden Mr. Probz inzage te geven in de boekhouding die nodig is om een controle te doen. Waar het volgens Left Lane op neerkomt: SME en Ultra maakten onderling afspraken over het in rekening brengen van distributiefees voor de exploitatie van Probz muziekrechten, buiten medeweten van de artiest en zijn bedrijf om. Deze fees werden afgetrokken van de balans alvorens de royalty van de artiest te berekenen. Dat is echter niet toegestaan volgens een ‘at source’ bepaling in een platencontract. Omdat het lokale Sony-kantoor bovendien geen invloed heeft op de financiële administratie bij Sony-kantoren in het buitenland, kunnen ze de informatie niet eens leveren die wel contractueel is afgesproken.

“Het is belangrijk dat deze zaak gewonnen wordt, niet alleen voor mijzelf, maar ook voor alle artiesten die ook ‘at source’ overeenkomsten zijn aangegaan met één van de grootste platenmaatschappijen ter wereld. Deze zaak kan bewijzen dat artiesten jarenlang niet de vergoeding hebben gekregen waar zij recht op hebben. Voor een individuele artiest is een rechtszaak starten tegen een grote platenmaatschappij vaak onbegonnen werk. Wanneer er een conflict is voelen artiesten zich snel geïntimideerd door deze platenmaatschappijen. Ze hebben meestal niet de middelen om het op te nemen tegen deze reuzen in de muziekindustrie, van wie zij bovendien financieel afhankelijk zijn', zegt Dennis Stehr in een persbericht.

Sony Music laat aan het Financieel Dagblad weten de beschuldigingen ‘ten stelligste te betwisten’. Zolang de rechtszaak loopt wil het bedrijf verder geen commentaar geven.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12