PP22: Nightwish en de zoete wraak van Floor Jansen

Symfonische metalband is precies kitscherig genoeg

Leuk hoor, die Frozen-cover, songfestivalkrakertje ‘Euphoria’, en een duetje met Henk Poort, maar Floor Jansen komt hier natuurlijk niet alleen voor een grote solo-karaokeshow. Nee joh. Wil je Floor Jansen, dan krijg je de package deal. En dus treedt ze aan met Nightwish, de symfonische metalband uit Finland waarvan ze al dik een decennium de blikvanger is. Met die band speelt ze jaaaren de grootste stadiums plat, staat ze dikwijls voor tienduizenden hongerige fans te spelen. Maar vergis je niet, deze Pinkpopshow zal voor Floor Jansen best een big deal zijn.

In haar thuisland – ‘een postzegel met 17 miljoen inwoners’ – vloog Jansen namelijk lange tijd onder de radar. Dat merkte de zangeres zelf nogal verbolgen op in 2018, toen 'de meest onbekende bekende zangeres van Nederland' een interview gaf aan de Volkskrant. ‘Wanneer zie je mij in De Wereld Draait Door? En wanneer hoor je Nightwish op 3FM? Nooit.’ En ook: ‘Ik loop al jaren te zeuren om een fatsoenlijke Nederlandse festivalshow.’

Dat ze nu op Pinkpop staat, het grootste mainstream festival van Nederland, zal als zoete wraak voelen. En als je de band zo ziet spelen vraag je je meteen af: hoezo stond Nightwish nooit eerder op Pinkpop? Die explosieve metalriffs, de pompeuze toetsen-solo’s van bandleider Tuomas Holopainen, het symfonische bombast waarmee Nightwish over het hoofdpodium heen raast: het is precies kitscherig genoeg voor Pinkpop. De combinatie panfluit met Ierse doedelzak klinkt als een one way ticket naar Middelaarde, en sowieso is het hier op het Pinkpopveld alsof je oog-in-oog staat met Sauron. Tering, wat heet. Jansen zwiept met haar haar als een zweet-centrifuge terwijl ze de volledige breedte van haar register ten toon spreidt, en Pinkpop staat erbij te brullen van genoegen.

HET MOMENT:
Bij ‘Shoemaker’, een van de nummers van het laatste album, schakelt de band opeens een tikkeltje terug van MEGA BOMBASTISCH naar gewoon bombastisch. Jansen spreidt haar armen alsof ze op ieder moment kan opstijgen, haar stem rijst richting haar fluitregister. Knap, hoor.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12