Politiek Den Haag boos op Ticketmaster om doorverkoop Lowlands

Staatssecretaris OCW ergert zich aan hoge servicekosten

Nu Ticketmaster de doorverkoop van Lowlands-tickets exclusief naar zich toe getrokken heeft, is het bedrijf weer eens onder vuur komen te liggen. Muziekliefhebbers schrikken van de ruim 400 euro die ze mogen aftikken voor een tweedehands ticket, inclusief maar liefst 40 euro aan servicekosten. Flink meer dan de ook al recordhoge 300 euro die kaartjes in eerste instantie kostten. Ook staatssecretaris Gunay Uslu (OCW) ergert zich aan de hoge kosten en kijkt of ze in kan grijpen, zo tekent het AD op.

Ook in de Tweede Kamer klinken vragen over de gang van zaken. ‘Waarom moet een kaart ruim honderd euro duurder zijn? Ik zeur niet over een paar euro administratiekosten, maar wel over ruim honderd euro’, zegt Mohammed Mohandis (PvdA) tegen het AD. ‘Cultuur moet voor iedereen toegankelijk blijven’, zegt CDA-Kamerlid Lucille Werner. ‘Consumenten moeten worden beschermd tegen exorbitant hoge ticketprijzen als gevolg van doorverkoop.’

Het opmerkelijke aan de ophef is dat Ticketmaster vrijwel exact hetzelfde systeem gebruikt als Ticketswap, dat bekend staat als een fair doorverkoopplatform. Lowlands en Ticketmaster (allebei onderdeel van Live Nation) zien al jaren met lede ogen aan hoe Ticketswap tonnen omzet maakt met de verkoop van duizenden tickets. Het platform is zo populair omdat mensen geen woekerprijzen mogen vragen maar maximaal 20% bovenop de oorspronkelijke prijs mogen gooien. Daarnaast betalen koper en verkoper allebei 5% servicekosten aan Ticketswap. Bij Ticketmaster komen deze kosten helemaal voor rekening van de koper, waardoor over een Lowlands-ticket zo’n 40 euro afgerekend dient te worden. Deze 20% marge is door Ticketswap ingevoerd zodat verkopers hun oorspronkelijke en hun nieuwe servicekosten kunnen verhalen op de koper, maar het biedt ook een klein beetje marge voor ticket-speculanten, zoals de vele mensen die direct na het uitverkopen van Lowlands al kaartjes aanboden. Het is overigens ook mogelijk om zonder servicekosten een ticket door te geven aan een vriend of familielid.

Nu ticketprijzen door het dak gaan als het gevolg van hogere gages, inflatie en gestegen personeelskosten in de muziekwereld, lopen ook de servicekosten uit de hand. Belangrijk aspect daaraan is dat Ticketmaster dus geen vaste prijs rekent voor zijn diensten, maar een percentage. Ticketmaster pakt over een kaartje van 15 euro een service fee van €1,50, voor dezelfde dienst betaalt een Lowlands-ganger op het resaleplatform dus een veelvoud. In de primaire verkoop van Lowlands-tickets rekende Ticketmaster het maximum van €10 kosten. Ook in Amerika ligt Ticketmaster de laatste tijd stevig onder vuur. Zelfs president Biden overweegt in te grijpen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12