LL17: Nothing But Thieves ontmaagdt de nieuwe Alpha

Pijnloos, maar dat is ook een beetje het probleem van de rockband

Tuurlijk, je herkent Lowlands er nog in, maar het voelt vandaag wél alsof je over een gloednieuw terrein flaneert, zoveel is er veranderd in Biddinghuizen. Van de festivalentree tot de Bravo en het 24-uursterrein, maar het meest radicale: de Alpha-tent is ingeruild voor een nieuwe. Die is nu dus heel open. Het is een halve boog waar je naar alle kanten naar binnen kunt kijken, aan de achterkant is hij zelfs helemaal open. Een stuk breder, ook, maar vooral veel minder lang.

Dat voelt echt als een verbetering ten opzichte van die gigantische blauwe tent van vroeger: toen kon je zelfs bij de semiheadliner soms in een halflege tent staan (niet bevorderlijk voor de sfeer), nu is-ie zelfs bij de opener al goed vol. 

Goed, aan Nothing But Thieves dus de eer om hem te openen. De Britse rockband heeft eigenlijk altijd al zo'n groots geluid gehad. Twee jaar geleden stonden ze in de piepkleine Charlie-tent en riepen we met z'n allen al: ‘Het kan niet lang duren voordat ze op de grootste podia staan.' Et voilà, dit najaar mag Nothing But Thieves de AFAS Live vullen en nu al ontmaagden ze die grote Alpha. Zanger Conor Mason gilt telkens z'n tanden bloot met een croon die het midden houdt tussen Bellamy en Buckley en af en toe de duizelingwekkende hoogtes in schiet, bijgestaan door rockriffs die aanzienlijk verder zijn gladgestreken dan zijn rafelige voorbeelden.

Met een paar songs pakken ze die Alpha mee: de ballad ‘Sorry’, doorbraakhit ‘Trip Switch’ en emo-slotnummer ‘Amsterdam’. Daarin zit een ‘YEAHHHHHH!!!’ die zo lekker wringt dat je hem eigenlijk de hele tijd wil nadoen. Verder is deze Alpha ontmaagding een tikkeltje te pijnloos: dat grootse gepolijste rockgeluid schuurt net iets te weinig, zeker met een gebrek aan grootse goede liedjes.

HET MOMENT:
Dat ze er überhaupt staan! Last-minute cancelden ze Sziget, toen de zanger in een freak-accident een mespuntje in het oog kreeg. Ouch, wat zag dat er pijnlijk uit. 

Meer Lowlands? Check ons dossier voor heel veel verslagen en video's.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12