EU investeert in betere man-vrouwverhouding op festivals

Engelse BUMA verzamelt festivals die mee willen doen

Dat de man-vrouwverhoudingen op festivals niet helemaal in balans zijn, daar hoeven we geen diepgaand onderzoek meer tegenaan te gooien. En ook aan de achterkant van de muziekindustrie zijn vrouwen ondervertegenwoordigd op belangrijke posities. Hoe dat te veranderen, is meer de vraag.

De Britse BUMA/STEMRA, PRS, is daarom nu een project gestart dat #Keychange heet. De Europese Unie kent 200.000 euro toe aan dit project, en diverse belangrijke spelers in de industrie doen mee. Daaronder vallen o.a. showcasefestivals Reeperbahn (DUI), BIME (SPA), Talinn Music Week (EST) en The Great Escape (EST), maar ook Spotify en de IJslandse rechterorganisatie STEF zijn aan boord als sponsors. 

Dat PRS in eerste instantie sterk inzet op talentenfestivals is niet zo gek. Wil je meer vrouwelijke artiesten op de grotere podia, dan moet je beginnen bij de jonge aanwas, die vervolgens door kan groeien naar het grote publiek. Op showcasefestivals als SXSW (VS) en Eurosonic (NL) zagen we de afgelopen twee jaar een opvallend sterke stijging in het aantal vrouwen op het podium. ‘Een belangrijke factor is dat deze festivals ook conferentie zijn’, zegt Ruud Berends van Eurosonic/Noorderslag. ‘Ook bij ons wordt al een paar jaar aandacht besteed aan dit onderwerp. Al blijft altijd de discussie wat belangrijker is; de kwaliteit of de man-vrouwbalans. Kies je bijvoorbeeld in een panel de persoon die er alles van weet of kies je een vrouw om de verhouding 50-50 te krijgen? Wij proberen de kwaliteit hoog te houden, maar wel de verhouding in de gaten te houden.’

Eurosonic/Noorderslag zit opvallend genoeg niet bij de eerste lijst partners, maar zal zich vermoedelijk in een latere fase alsnog aansluiten. ‘Er wordt over gepraat’, zegt Berends. ‘Wij vinden dit uiteraard net zo belangrijk als de anderen.’ #Keychange omvat een talent-stimuleringsprogramma waar 35 vrouwelijke artiesten van kunnen profiteren, maar ook bijeenkomsten op conferenties in Tallinn en Bilbao. De initiatiefnemers willen in 2019 in Brussel een manifest presenteren op basis van hun ervaringen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12