LL22: Mdou Moctar vliegt hard, maar nooit uit de bocht

Uitgesponnen gitaarmuziek om op los te gaan

Toeareg - de muziek van de Berberse nomadenbevolking uit de Sahara - is populair in Nederland. De afgelopen jaren leerden we Tinariwen en Tamikest kennen. Nu is daar Mdou Moctar, uitgebracht door het New Yorkse Matador platenlabel, vooral bekend van indie-gitaarmuziek.  Eigenlijk is het heel bijzonder dat Toeareg-muzikant Mdou Moctar vandaag in Biddinghuizen staat. Hij komt uit Niger en had vroeger alles tegen om muzikant te worden. De religieuze leiders van de Toeareg waren daar sterk tegen. Maar nu staat hij met een  internationale platendeal op zak, samen met zijn band in de afgeladen Lima op zondagmiddag, voor zijn neus allemaal blije koppies die staan te trappelen om van hun sokken geblazen te worden door een potje felle desert blues. 

De invloeden uit het Midden-Oosten en Afrika zijn door de harde vorm van blues heen terug te horen en het Nederlandse publiek gaat daar heel lekker op. Mdou Moctar wordt geregeld met zijn helden van hardrockband Van Halen vergeleken. Hij doet niet onder voor de Amerikanen. Mdou Moctar zweept zijn publiek steeds weer op. Het publiek danst op de uitgesponnen rocknummers en gaat bij iedere solo een beetje meer los. En hoezeer het publiek ook uit de maat klapt, Mdou Moctar laat zich niet van zijn stuk brengen. 

HET MOMENT
‘Chismiten’ wordt venijnig en scherp gespeeld op gitaar. Het snijdt, het schuurt, het rockt. Mdou Moctar, wat een talent!

Meer Lowlands 2022 in het dossier

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12