LL23: Jessie Ware kan een mens gelukkig maken

Discokoningin maakt de ultieme bevrijdingspop

De albumtitel van het dit jaar verschenen Jessie Ware-album That! Feels Good! legt keurig uit wat de muziek van de maker oproept. Op plaat, maar ook op het podium. Het is ongelimiteerd optimisme dat meteen overslaat op iedereen die zich in een straal van een kilometer van haar bevindt. De Engelse zangeres heeft twee achtergrondzangers bij zich (die ook meedansen) en twee dansers (die, als het ze wordt gevraagd, ook zingen). Aangevuld met twee muzikanten staat een gezelschap in zichtbaar goede stemming op het podium.

Jessie Ware zit al langer goed in haar vel. Ze brak door met soulvolle pop en r&b die zelden naar de dansvloer neigde. Toch overwoog ze om na het matig onthaalde derde album de muziekindustrie te verlaten: het publiek bleek weinig met het hoofdonderwerp moederschap te hebben. Wat men wel wil? Disco. Die weg is ze vol ingeslagen op What’s Your Pleasure (2020) en dat blijkt te bevallen.

Ware heeft in haar show vooral geïnvesteerd in de choreografie. De eerste 25 minuten wordt zonder adempauze een beweeglijke discoshow opgevoerd. De loepzuiver zingende Ware geeft loyaal de ruimte aan de achtergrondzangeres en vooral de dansers die regelmatig applausgolven incasseren. De zilveren cape waarmee ze opkomt wordt meteen afgeworpen, ze is net zo zwartgekleed als de rest. En doet gerust wat danspasjes mee. Muzikaal wordt soms wel ingeboet: er loopt zoveel op band mee dat Ware soms een zinnetje overslaat. De balans klopt weer helemaal door de enige ballad en rustmoment ‘Say You Love Me’. Daarna slingert de discobol weer aan. De benaderbare Ware geeft een ultieme feelgoodshow waarbij ze iedereen ook nog een meezingcover gunt: ‘Believe’ van Cher. Jessie Ware is puur escapisme.

HET MOMENT
Er staan een paar flinke kneiters op die nieuwste plaat. Zoals ‘Begin Again’ en het ook nog met Róisín Murphy opgenomen ‘Freak Me Now'. Maar de uitschieter ‘Free Yourself’ maakt in de Bravo net zoveel los als de eerder gespeelde cover. Op dat moment maakt Ware de ultieme bevrijdingspop.

Kijk het nummer 'Free Yourself' van Jessie Ware terug in de Lowlands-playlist op ons 3voor12 YouTube-kanaal.

Volg Lowlands het hele weekend via onze livestream en kijk op zaterdag- en zondagavond alle hoogtepunten in de Lowlands-uitzendingen op NPO 3

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12