LL22: Burna Boy strooit met hete kooltjes

Het is onmogelijk stilstaan bij de Nigeriaanse superster

Hoppakee, vlammenwerpers erop en gassen maar. Vanaf de eerste tel begint de drummer te vlammen met aanstekelijke heupwiegritmes, om een uur lang onophoudelijk aan de heupen te trekken. Een beetje alsof je op hete kooltjes staat te dansen: je móét je voeten wel optrekken op die gesyncopeerde drumbeats. Zo laat Burna Boy Lowlands een uur lang keihard swingen.

Burna Boy dus, de Nigeriaanse rapper die zich de afgelopen jaren ontwikkelde tot de absolute superster van het Afrikaanse continent. Met z'n heerlijke mengelmoes van afrobeat, afropop, dancehall, hiphop en reggae ontwikkelde hij zich de afgelopen jaren zelfs tot een soort ambassadeur van de Afrikaanse popmuziek. Die werkt met de Ed Sheerans en Daves van deze wereld, maar in zijn tracks ook volop put uit de Afrikaanse muziekgeschiedenis. Dat was het duidelijkst op African Giant, z'n Afrocentrische meesterwerk vol samples van soukous, zouglou (en Fela Kuti natuurlijk), vandaag staat hij op Lowlands met zijn meest recente album Love, Damini onder de arm.

Gek eigenlijk, dat uitgerekend op de site van Lowlands zélf Burna Boy wordt omschreven als 'niet bijzonder meeslepend qua liedjes noch stem, wél uiterst prettig verteerbaar'. Dat is natuurlijk een misvatting: al zijn nummers zijn gebouwd op lome afrobeat- en dancehallgrooves, maar hij brengt ze vol vuur. De liveband kleurt zijn liedjes fraai in met schallende blazers, jazzy toetsen en meanderende gitaarlijntjes. Goed ook, hoe dat vijfkoppige koor in witte tenues het ene moment uitbarst in vrolijke koorzang, om het vervolgens zelf keihard op een dansen te zetten. En als Burna Boy zelf een a capella stukje van 'Pree Me' zingt? Dán valt juist op hoe krachtig en vol van stem hij is.

HET MOMENT:
Met zijn band bouwt Burna Boy de hele tijd naar euforische uitbarstingen die net zo hard gassen als z'n CO2-kanonnen, totdat in 'Ye' honderden mensen hun shirts uittrekken en ze in centrifuge-beweging boven hun hoofd slingeren. Wat een vreugdevolle, aanstekelijke popshow.

Meer Lowlands 2022 in het dossier

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12