Popmuziek bonkt op de deur van de subsidie-Champions League

O.a. De Staat, Eurosonic Noorderslag, ADE en het Hiphophuis willen in de basisinfrastructuur

2020 is een spannend jaar in de culturele sector. Komend jaar beslist de minister van OCW namelijk welke instellingen meedoen in de culturele basisinfrastructuur voor de komende vier jaar, van 2021 tot 2024. De aanvragen zijn inmiddels allemaal verzameld, en meer popinstellingen dan ooit doen een gooi naar de Champions League van de subsidie: o.a. rockband De Staat, festivals Eurosonic Noorderslag, Amsterdam Dance Event, de Popronde, productiehuis Paradiso-Melkweg en het Hiphophuis willen graag opgenomen worden in de basisinfrastructuur.

Vooral de aanvraag van De Staat (formeel: Stichting Kultuurbarbaar) is opmerkelijk. De band doet een gooi in de categorie ‘muziekensembles’, waar het concurrentie heeft van elitaire instituten als de Nederlandse Bachvereniging, Jazz Orchestra Of The Concertgebouw en Amsterdam Sinfonietta. In totaal deden vijftien ensembles een aanvraag, maar slechts zeven kunnen gehonoreerd worden. Nog veel meer dingen is het bij de festivals. Maar liefst 24 festivals dingen mee voor zeven plekken in de basisinfrastructuur. De grootste toekenning in die categorie is traditioneel voor het Holland Festival, dat miljoenen opstrijkt. Ook festivals als Oerol en Oude Muziek zitten redelijk vastgebijteld in de boezem van het subsidiewezen.

Veel van de aanvragers krijgen via andere potjes al wel subsidie, onder meer via het Fonds Podiumkunsten, maar subsidie in de basisinfrastructuur is de heilige graal in de cultuursector. De toegekende bedragen zijn groot, maar het aantal gelukkigen klein. Traditioneel komt de popmuziek er bekaaid af. Sterker nog: normaal gesproken krijgt geen enkele popinstelling geld uit de grote pot. Een deel van de potjes bij het FPK is juist weer doorgeschoven richting de basinfrastructuur, en dat levert een toestroom bij dit grote loket op. Ondermeer voor ontwikkelingsinstellingen wil minister Van Engelshoven meer focus. Enorm veel instellingen dingen mee naar die pot.

Of de aanvragen uit de popsector dit keer kansrijk zijn is nog maar de vraag. Op basis van de belangrijke doelstelling talentontwikkeling lijkt Eurosonic Noorderslag het meest kansrijk. Dat De Staat er met de pot vandoor gaat lijkt haast ondenkbaar, maar de Nijmeegse band maakt in elk geval een statement. Wie niet probeert mee te doen op het hoogste niveau, mag immers ook niet klagen als hij overgeslagen wordt. In september op Prinsjesdag worden de definitieve toekenningen bekend gemaakt, maar in de komende maanden zal al meer duidelijkheid ontstaan. Zo zal de Raad voor Cultuur rond juni advies uitbrengen aan de minister.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12