Meetsysteem bezingt zijn klimaatangst op deze single-rework

Synthpopmuzikant viert zijn eerste verjaardag op dancelabel Nous'Klaer

Kan je het geloven? Het is ondertussen alweer een jaar geleden dat Nous’Klaer’s poëtische synthipopper Ricky Cherim alias Meetsysteem uit het niets verscheen met z’n sprankelende debuutsingle ‘Teal’. Ondertussen heeft een jaar achter de rug waarin hij een instant classic (en een remixalbum) uitbracht en festivalverschijningen maakte op Lowlands en ons eigen Song van het Jaar. En de verjaardag van die eerste single, die viert hij deze week met een rework. Niet van ‘Teal’, trouwens, maar van de B-side van die single die nu bij circa honderd vinylnerds in de kast ligt.

‘Vraag Je Af’ is nu dus onder handen genomen door Victor de Roo, een Belgische producer die werk uitbrengt bij labels als Knekelhuis en STROOM en zo nu en dan met Zwangere Guy in de studio opduikt.Dat nummer ligt al een tijdje op de plank, trouwens. Sinds het remixalbum, om precies te zijn. ‘Maar toen Victor met dit nummer aan de slag was gegaan was het eigenlijk zo anders geworden dat het geen remix meer was, maar een herinterpretatie,’ legt Cherim uit. ‘Toen was het eigenlijk alleen maar logisch om bij de nieuwe sound ook de teksten opnieuw op te nemen. Dus toen is het een tijdje over en weer gegaan tussen ons in. Een soort proto-quarantaine-tune,’ grinnikt hij.

Met de verandering van de sound heeft de betekenis van het liedje ook een andere insteek gekregen, zegt hij. ‘In de eerste versie zat de klimaatangst al wel, maar je kon het nog wegdansen.’ Maar wanneer ze aan de slag gaan met de rework, ziet Cherim de situatie rondom het klimaat allemaal wel wat somberder in. Eigenlijk is het nummer haast existentieel van aard, merkt ie op, maar nu ziet hij het wel ietsje positiever in. Vooral omdat deze coronacrisis voor hem wel wat vragen oproept over het klimaat. Aan de ene kant merk je dat het belang van het klimaat nu naar achteren geschoven wordt, merkt hij op. En toch: misschien dat mensen, juist nu alles stilvalt, in zien dat we onze consumptie en kilometer-vretende reislust best een beetje kunnen beteugelen. ‘Daarom voelde dit als het juiste moment om deze single uit te brengen. Het is heel belangrijk dat we ons hier bewust van blijven, zodat het hierna hopelijk misschien beter zal gaan.’

Meer nieuwe muziek uit Nederland vind je in ons #hollandsenieuwe-dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12