BKS24: Best Kept Secret verdient een betere headliner dan dj-Disclosure

Britse housebroers hebben geen idee hoe een dj-set in elkaar moet steken

Wat zou er achter de schermen zijn misgelopen, dat Best Kept Secret uiteindelijk moest uitwijken naar Disclosure als headliner? Zouden de Beekse Bergen The National hebben verloren aan de Groene Heuvels? Zou IDLES last-minute zijn afgeketst? Of zouden ze daadwerkelijk hebben gedacht: ja, die twee housebroertjes moeten we hebben! Je kunt het je nauwelijks voorstellen, want sinds Lowlands 2016 staan ze al bekend als een vrij karige headliner.

Of nou ja, misschien is dat te cynisch: tien jaar geleden sloeg hun debuutalbum in als een bom. En hoewel je hun tunes zelden nog op een dansvloer hoort, stond Disclosure vorig weekend ook gewoon op smaakmakersfestival Primavera, en straks ook op Glastonbury. Maar waar die festivals liveshows kregen - zo’n beetje hun eerste sinds 2016 - moeten wij het doen met een veredelde dj-set. En, nou ja, daar zijn deze jongens niet per se heel erg goed in. Beginnen met grote hit ‘When A Fire Starts To Burn’, daar al gauw ook ‘Holding On’ en Fatoumata Diawara-edit ‘Douha (Mali Mali)’ overheen klappen? Niet per se heel creatief.

Daarna wordt het beter: Disclosure probeert zich de afgelopen tijd wat verder links op het spectrum te navigeren, met een dj-set op Amsterdams dancefestival DGTL bijvoorbeeld, met b2b’s met frissere UK housejongens als salute en Sammy Virji (die vandaag The Floor in lichterlaaie stak). Ze gooien er vrij abrupt tien BPM bovenop, komen met een smerige, snelle track van Virji (met Flowdan!) en een stel smerige baseline-tunes en welja, dat blokje is best cool.

Maar de gouden regel is: als dj kun je gemakkelijk in tempo omhoog, maar omlaag gaan zonder momentum te verliezen? Schier onmogelijk. Dus dan voelt hun kolossale hit ‘Latch' met Sam Smith opeens als een domper. Voelen '9PM (Till I Come)', Mylo en Stardust als zwaktebod, en ook ‘She’s Gone Dancing’ met de nogal flauwe sample van een Morricone spacedisco-track uit 1978 suf. Wat het allemaal niet beter maakt, is de gierige productie: een tafel met CDJ’s en een MPC, en Boiler Room-achtige cameraatjes die op dat grote scherm laten zien wat ze precies doen. Bij Duracell-konijn Fred again.. is dat superleuk om naar te kijken, maar deze jongens… Tsja, ze doen niet zo veel. Die ene fingerdrumt wat extra fills en accenten op een MPC, maar zo sloppy dat het allemaal een rommeltje wordt. Ja, een rommeltje, dat is het. Deze jongens snappen niks van clubcultuur, en Best Kept Secret verdient een betere headliner dan dit.

Voor meer Best Kept Secret 2024 check je ons uitgebreide dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12