Rotterdams nachtleven van het slot: club RTM krijgt nachtvergunning

Seizoensgebonden nachtclub krijgt eerste nieuwe 24-uursvergunning in lange tijd

In 2019 maakte het Rotterdamse nachtleven een turbulent jaar mee. De sluiting van club BAR katalyseerde immers een protest dat wees op een veel breder sentiment: is het Rotterdamse nachtleven aan het verloederen? Neemt de gemeente het nachtleven wel serieus? Vooral het centrum had het zwaar te verduren. Het beleid: geen nieuwe 24-uursvergunningen in het centrum. Zo’n vergunning is nodig om een nachtclub te runnen. Zonder kan een club immers niet na twee uur ’s nachts open zijn. In datzelfde jaar is er een motie aangenomen die pleitte voor maatwerk in het centrum. Eerst verkennen wat de opties zijn, dán pas afschieten.

Nachtclub RTM is de eerste in het centrum die zo’n vergunning heeft gekregen. Da’s een ondergrondse club zonder woningen in de buurt, dus van geluidsoverlast kun je niet spreken. Bovendien hanteert RTM een “seizoensgebonden” concept, waarbij de club zelden vaker dan één nacht per weekend opent ‘zodat uitgaan weer specialer wordt’. Die formule lijkt te werken: het eerste seizoen was vrijwel volledig uitverkocht, vertelt mede-oprichter Frank Dros. Des te groter de opluchting dat de club een nachtvergunning heeft gekregen: in 2019 wist RTM wist de sluitingstijden te omzeilen door maximaal gebruik te maken van de zogenaamde “verlaatjes”, een ontheffing waardoor een horecabedrijf maximaal vijftien keer per jaar later dan twee uur open mag zijn. Vijftien verlaatjes was echter niet genoeg geweest voor de plannen van 2020. Die kunnen ze nu met zekerheid gaan uitvoeren, én uitbreiden. ‘Nu we weten dat we langer mogen blijven, willen we meer community om de club heen bouwen,’ vertelt Dros, die het van belang vindt dat het Rotterdamse nachtleven weer op de kaart komt te staan.

Wat dat betreft is de verstrekking van deze vergunning een positief teken, zegt raadslid Elene Walgenbach (D66). Ze heeft goede hoop dat RTM het begin van de verandering is. Nu loopt er nog een onderzoek naar de behoefte van ondernemers naar nieuwe nachtvergunningen, waar ze binnen een jaar resultaten van hoopt terug te zien. In ieder geval laat dit zien dat het nachtleven van Rotterdam nog niet op slot zit.

Het nieuwe seizoen van RTM loopt van 21 februari tot 20 mei, met avonden waar onder anderen Palms Trax, David Vunk, VTSS en SPFDJ zullen draaien.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12