LL17: London Grammar maakt triphop voor wie niet van triphop houdt

Net zo goed als vreselijk

London Grammar is een succesvolle Britse band. Daar valt niks op af te dingen. Ze verkopen zalen uit, hun albums verkopen goed, online worden ze miljoenen keren gestreamd. En vandaag staan er bij alle uitgangen van de Bravo nog rijen mensen die de band even willen meepakken.

Belangrijker nog dan succesvol, ze zijn ook echt goed in wat ze doen. Live struikelt zangers Hannah Reid nergens tijdens haar stemacrobatiek. De band tekent mooi strak af tegen de HD visuals of tegen de lichtbalken die over de hele lengte laag op het podium liggen. En echt, de nummers worden nog filmischer gespeeld dan ze op plaat al zijn. Climaxen nog wat groter gebouwd, kippenvelmomenten nog wat langer uitgerekt. Dat doet het trio uit Nottingham echt knap.

Een volle en uitzinnige Bravo can’t be wrong natuurlijk, maar wat is het eigenlijk verschrikkelijk, dat wat ze zo goed doen. Quasi filosofisch de verte in staren, ongelooflijk geforceerd zingen. Het lijkt allemaal als doel te hebben iets van een diepe laag te veinzen. Die bloedeloze cover van ‘Nighdrive’ ook. Tuurlijk, folkcovers van hiphop nummers zijn ook mateloos populair op YouTube. Maar dit moeten we toch gewoon niet willen met zijn allen? Triphop, waar dan eigenlijk alles uitgehaald is wat het genre ooit zo goed maakte om alleen het filmische is behouden. Dan is er meteen niets leuks meer aan triphop te bespeuren. En dan die visuals: timelapses van bergtoppen, de aarde vanuit de ruimte, industrie, sterrenhemels. IKEA-posters zijn populair, helemaal oké. Maar geanimeerde versies daarvan groot achterop het podium, nee joh. En al helemaal niet met zo’n weeïge soundtrack.

HET MOMENT:
In de grote finale pakken ze even helemaal uit met de visuals. In hoog tempo wisselen stockfoto’s van celdeling, milieuvervuiling, natuur en het heelal elkaar af. Als dit twintig jaar geleden mijn nieuwe screensaver was na het installeren van Windows 98, was het te gek. Nu wat minder.

Meer Lowlands? Check ons dossier voor heel veel verslagen en video's.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12