King Gizzard and The Lizard Wizard houdt zich wél aan z'n goede voornemens

En bracht op de valreep zijn vijfde album van 2017 uit

Het is alweer de derde dag van het nieuwe jaar; zijn jouw goede voornemens al gesneuveld? Of sta je netjes elke dag in de sportschool in plaats van het rookhok? Dat het mogelijk is om je goede voornemens vol te houden bewijst King Gizzard and The Lizard Wizard: op de valreep heeft de Australische band z'n beloofde vijfde album van het jaar uitgebracht. Gumboot Soup kwam uit op 31 december, en is van alle vijf platen uit de 2017 Gizz-pocalyps misschien wel de allerleukste.

Het plan om vijf albums in een jaar uit te brengen ontstond eind 2016, en het is niet alsof King Gizzard daarvoor had zitten dutten: in de zes jaar dat de band bestond kwamen er al zes platen ter wereld. Frontman Stu Mackenzie legde uit dat hij en zijn bandleden in de loop van 2016 vier verschillende muzikale concepten bedachten die elk een eigen album verdienden. ‘Dat werden er uiteindelijk vijf. Ik denk dat ik een beetje overenthousiast ben geweest, maar die uitdaging gaf heel veel nieuwe energie.’ Tel daar nog eens een moordend tourschema bij op, en dan heb je een idee van het formaat van de monsterprestatie die Mackenzie en co hebben geleverd.

Meer dan de vorige platen is Gumboot Soup een afspiegeling van Gizzard’s bizar brede discografie. Waar de vorige vier albums allemaal hun eigen sound hadden, gaat Gumboot Soup juist alle kanten op: van softe psychedelische fluitsongs als ‘Beginners’ Luck’ tot het jazzy experiment van afsluiter ‘The Wheel’. Genadelozer dan ooit klinken de Australiërs op ‘The Great Chain of Being’, een absolute doom-dreun in de traditie van Black Sabbath en Saint Vitus. Inclusief een vocal van Mackenzie die bijna tegen grunten aanhikt.

Luister hiernaast naar Gumboot Soup, en kijk ook hier de show van King Gizzard and The Lizard Wizard op Best Kept Secret afgelopen jaar terug.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12