ESNS20: Hiphopduo GIAN is de spannendste flirt

Vol overtuiging

Als GIAN aan je is verkocht als de coolste nieuwe alternatieve hiphopact aan het firmament dan kun je nog wel eens vreemd opkijken wanneer je hoort wie er ook betrokken bij is geweest. Neem nou Tjeerd Bomhof, componist en gitarist van Voicst, een band die ooit nog De Staat van zijn tijd was. Of dan Mathias Janmaat, van Bombay (Show Pig), en Bas van Wageningen (DI-RECT). Nóg een verrassend feitje: één van de leden van GIAN, Johnny Ray, kwam via de Herman Brood Academie terecht als drummer bij Rondé, om daar vervolgens een punt achter te zetten. Goed, Ray leerde zijn wederhelft kennen buiten het popschool-circuit om, maar het zegt wel degelijk iets over de band. Over hun overduidelijke pop sensibility, bijvoorbeeld: GIAN is al evenveel hiphopduo als band, met een shoegaze-gitarist en een dj met drumcomputer in hun kielzog. Bovendien: met één EP op zak heeft GIAN al een stuk of wat super gestroomlijnde songs. Dat is echt niet op een zolderkamertje opgenomen, hoor. In zo’n halfuurtje komen er een paar topsongs bij, van smachtende trapballads tot tunes die bij het juiste publiek goed doen op de dansvloer.

Maar hoe landt het daar dan?
Get the memo: het Noorderslagpubliek is echt legendarisch ongemakkelijk als het om hiphop gaat. Die ene opengetrokken moshpit eindigt in een nogal cringey sisser, maar hey, aan GIAN zie je het niet, die vinden het een ‘vibe’. Die hebben ook wel door dat de ledematen van het Noorderslagpubliek iets te ongemakkelijk om zich heen slungelen om zich in de pit te storten. Aan het einde van de setlist weten ze zichzelf bovendien op die slappe moshpit te revancheren, juist door het publiek naar zich toe te trekken tijdens slotsong ‘Only This Night’. Dan gaan die handjes de lucht wel in, hoor.

En nu? Blijft het bij ‘Only This Night’?
Nee, man. In een half uur weet GIAN te overtuigen, en je ziet dat de groei er nog in zit. Neem alleen al die nog onuitgebrachte song ‘Medicatie’ die ze middenin hun set spelen, da’s misschien wel één van hun beste tunes tot nu toe. Noorderslag was alleen nog maar de flirt. Scharrel, kwarrel, prela of rela: we zien wel hoe het loopt.

Meer over Eurosonic Noorderslag in ons dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12