3voor12 Gelderland

4df19: The Ills kleuren prima binnen de post-rock-lijntjes

Invloeden liggen er dik bovenop bij Slowaaks viertal

Je hebt bands die zich lastig in een hokje laten stoppen. The Ills zijn niet zo'n band: het Slowaakse viertal maakt post-rock zoals je dat al honderd keer eerder hebt gehoord. Voornamelijk bij de gelaagde gitaar-post-rock met tempoversnellingen van Mogwai, maar de Slowaken zullen ongetwijfeld ook regelmatig naar meer uitgesponnen acts als Explosions in the Sky en consorten hebben geluisterd.

Grappig hoe dat soort bands altijd van die ironisch-filosofische titels produceert. Verspreid over zes albums grossieren The Ills inmiddels in titels als 'Always Loop on the Bright Side of Life', 'I Am My Own Weakness, Darling' en 'Deaf Flower Bleeding in the Slaughterhouse'. En huh, is 'Meet Our Ghost With An Intention' nou een acronym voor Mogwai? 

Live is het allemaal wel prima, doch keurig binnen de lijntjes. Hier en daar ook wat slordig. Het kan aan de autorit liggen: vanochtend reden ze om half 5 weg uit Slowakije om op tijd op het Valkhof te zijn. De drummer maakt het ook niet al te spannend, met veel standaard roffels in driekwartsmaat, om de gitaristen vervolgens in 4/4 de mogelijkheid te geven tot soleren. Die twee gitaristen zijn nog het leukst wanneer ze door elkaars melodie durven te spelen, zoals in het meer filmischere slotnummer van de set. Na het sympathieke optreden kunnen The Ills beter maar snel de auto weer in, want morgenavond staan ze nog in Leeuwarden.

HET MOMENT
Er staat één microfoon op het podium, maar stiekem willen zowel de bassist als beide gitaristen af en toe met het publiek praten. Koddig hoe ze om elkaar heen drentelen voor een anekdote over '4:17' ("het tijdstip waarop de bassist werd geboren"). Dan weer zingt de bassist opeens het refrein van Travis' wereldhit 'Why Does It Always Rain On Me?'. Het moet een gezellige roadtrip zijn geweest van Bratislava naar Nijmegen.

3voor12 Gelderland doet dit jaar weer uitgebreid verslag van de Vierdaagsefeesten. Volg het dossier voor de laatste tips, recensies, foto's en andere relevante artikelen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12