Album van de Week (5): Khruangbin

Thaise funk in soft focus

Khruangbin (zegge: 'kroe-wang-bien') mag dan wel Thais zijn voor vliegtuig, maar de drie leden van deze band komen uit Houston, Texas. Bassist Laura Lee, gitarist Mark Speer en drummer Donald Johnson koesteren echter een gezamenlijke fascinatie die de bandnaam een stukje minder vergezocht maakt: Thaise funk.

Nog nooit van gehoord? Duik dan eens in Monrakplengthai, een blog dat al tien jaar lang de beste Thaise cassettes uit de jaren zestig en zeventig online gooit (of, als je liever iets minder hard in het diepe wordt gegooid: check deze Essential Thai Funk Mix van Khruangbin zelf, inclusief liner notes).

Khruangbin zet die combinatie van Thaise traditionele muziek en vroege Westerse invloeden centraal, maar wel in soft focus. De rauwe grooves vol snerpende blazers en extraverte zang worden in handen van het Texaanse trio zacht, warm en dromerig. Met spaarzame vocalen en soms een vleugje psychedelica creëren ze op nieuwste album Con Todo El Mundo een bedwelmende atmosfeer. Dat is op deze plaat duidelijk belangrijker dan concrete liedjes of onverwachte wendingen. En toch wordt Con Todo El Mundo nooit muzak. Het laat zich niet wegmoffelen tot achtergrondgeluid terwijl je iets anders staat te doen.

Khruangbin weeft een specifiek gevoel door middel van zachte ooh's en aah's, gesyncopeerde drums en kabbelende gitaren. Dat van zon op je huid, je autoramen open, vreemd kleingeld op je dashboard, je kleren stoffig van de lange reis. Da's een gevoel dat je ook best op een doodgewone zaterdagmiddag in februari kunt gebruiken.

Meer toffe albums? Check hier alle Albums van de Week. Check #nieuwemuziek voor de laatste nieuwe tracks, of abonnneer je op de #nieuwemuziek-playlist op Spotify om constant op de hoogte te blijven van de beste nieuwe releases. 

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12