Genomineerd voor de 3voor12 Award 2019: Ares

Brabantse rapper creëerde zijn eigen eiland binnen de Nederlandse hiphop

De carrière van Ares is tot nu toe verlopen als een achtbaan. In eerste instantie was Rens Ottema het troetelkind van de mainstream. Al op zijn zestiende deed hij mee met 101Barz-talentenjacht The Next MC. Hij werd tweede, na D-Double, maar werd een jaar later desondanks getekend door Top Notch. Het was nogal wat voor een jongen uit een klein dorp in Noord-Brabant, die plots te pas en te onpas werd vergeleken met Extince en werd gebombardeerd tot een van de grootste hiphoptalenten van Nederland. En toen stuurde Top Notch Ares ook nog met allerlei andere talentvolle rappers en producers naar Schiermonnikoog om daar New Wave te vonden. In de hitparade die daarop volgde vond Ares nooit helemaal zijn plek. In plaats daarvan creëerde hij zijn eigen eiland, werd hij volstrekt onafhankelijk. Zijn nieuwe album verscheen logischerwijs op zijn eigen label, 162.

Op Alice, veruit zijn meest ambitieuze project tot nu toe, omschrijft Ares de dwaaltocht die hem naar dat eiland heeft geleid. Het is een dwaaltocht die in het geval van Ares nooit helemaal afgerond is. Ook op Alice duikt hij nog vol overtuiging down the rabbit hole, op zoek naar zichzelf. Waar hij nog doorbrak met luchtige popliedjes, daar grossiert hij nu in cryptische – en verrassend vaak gezongen! - teksten en frisse trapbeats waarin subtiele gitaarlijnen schuilen. ‘Ik ben nog geen eens mezelf’, rapt hij in de titeltrack, voor hij zijn luisteraar uitnodigt in zijn universum. ‘Kom een beetje verder.’

In dat universum laat Ares horen dat hij meer dan ooit maling heeft aan makkelijk scoren. Nee, een grote radiohit vind je hier niet. In plaats daarvan geeft Ares zichzelf bloot: zelfs als hij zijn stem begraaft onder lagen autotune verliest hij geen moment zijn menselijkheid. Luister maar eens naar ‘Visions’, die mooie track met een bijrol voor Yung Nnelg. Daarin vertelt Ottema hoe hij zich – ondanks de tomeloze ambitie die hem vanaf het begin heeft gekenmerkt – nooit had verwacht te bereiken wat hij nu heeft bereikt.

Alice is een prestatie van formaat van een rapper die in de hoogtijdagen van de Nederlandse hiphop besloot niet achter de kudde aan te sjokken, hoe verleidelijk dat vast ook is geweest. In plaats van nam Ares de toeristische route, die hem leidde naar een plek waar hij zich zonder de hete adem van de haastige industrie in zijn nek verder kan ontwikkelen.

Alle andere genomineerden voor de 3voor12 Award 2019 vind je hier. De 3voor12 Award wordt op vrijdag 6 december uitgereikt op het Song van het Jaar Festival in TivoliVredenburg. Ares staat dan ook op het programma.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12