HOWRAH debuteert een dwars noiserockende oorwurm

Allstar-band met (ex-)leden van Zoppo, Space Siren en Bombay presenteert album

Ze openden maandag voor Protomartyr in de Melkweg, waar sommigen zich vast hebben afgevraagd wie of wat HOWRAH toch is. Het is de nieuwe uiting van Cees van Appeldoorn van Zoppo, met de ritmesectie van noiserockers Space Siren (bassist Aico Turba en drummer Ineke Duivenvoorde) en gitarist Gijs Loots (ex-Bombay, Houses, Slow Worries).

HOWRAH sluit wel aan de bij de lo-fi indie en noiserock die Van Appeldoorn in de jaren negentig maakte met Zoppo. Zijn nieuwe band beweegt zich tussen rafelige noiserock à la Sonic Youth, post-punk en shoegaze dreampop. Dwarse gitaarlijnen en laidback praatzang, een beetje zoals het onlangs ook al zo prettig opgedoken Rotterdamse Lewsberg. Vandaag laat HOWRAH het eerste levensteken 'Vacuity' horen.

Waar is Van Appeldoorn mee bezig geweest sinds Zoppo's vierde album in 2006? "Vlak na die release kregen we een conflict met label Transformed Dreams. Erg ongelukkige timing, een aantal optredens waren afgezegd en er was gedoe met de distributeur. De veerkracht om zelf verder te gaan had ik niet en voelde ik ook niet in de band. Ik had zelfs bijna alle gitaren verkocht." Gelukkig kwam het niet zover, want er ligt een sterk debuutalbum: 'Self-Serving Stategies' komt 1 juni uit via Subroutine Records en wordt zaterdag 9 juni in de Paradiso Bovenzaal gepresenteerd, met support van Apneu en ZEA.

"In de loop der jaren kwam de inspiratie terug en sinds drie jaar schrijf ik weer liedjes. De Space Sirens waren vrienden van me en het klikte meteen. We konden de ideeën omzetten naar een bandversie. Het is ook wel heel prettig werken met een drummer en bassist die al jaren samen spelen.” Met gitarist Gijs Loots erbij debuteerde HOWRAH in januari 2017 op Van Onderen in Paradiso.

De video is gefilmd in de Next to Jaap studio, jarenlang de thuisbasis van de in 2014 overleden producer Corno Zwetsloot en Space Siren. De eerste HOWRAH is er ook vastgelegd.

Releasetour langs o.a. Stroomhuis, Eindhoven (2 juni), Paard, Den Haag (7 juni), Paradiso (9 juni), Vechtclub, Utrecht (22 juni) en Dranklokaal de WW in Leiden (28 juni).

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12