Colin Benders' Kytopia verdwijnt na tien jaar

Creatief walhalla kan geen nieuw onderkomen vinden

Het is Colin Benders (Kyteman) en zijn creatieve vrienden niet gelukt een nieuw onderkomen te vinden voor Kytopia. Het creatieve broeinest was al een hele tijd op zoek naar een nieuwe locatie, maar die zoektocht wordt gestaakt. De gedroomde vaste plek zit er simpelweg niet in, en ook een nieuwe tijdelijke vrijhaven zit er niet in.

Kytopia werd precies tien jaar geleden geopend in een leegstaand complex aan de Zeedijk in Utrecht, in het hart van de stad waar Colin Benders en veel van zijn muzikanten wonen. Het jaar dat daaraan vooraf ging stond in het teken van de zegetocht van het Hiphoporkest, dat in een jaar van niets naar Lowlands Alpha en de Heineken Music Hall ging. Die creativiteit moest doorontwikkeld worden, in grote projecten, maar ook met studio's voor individuele muzikanten. Na de Zeedijk verhuisde Kytopia naar het oude Tivoli aan de Oudegracht en de laatste periode naar Den Dolder. Een vervolg zit er nu dus niet in, zo vertellen Colin Benders en zijn vader Erik in een uitgebreide toelichting. 

Belangrijkste probleem is de krapte op de vastgoedmarkt, waardoor het ingewikkeld is een pand te vinden dat niet al voor bewoning bestemd is. Alle mogelijke opties zijn doordacht: huren, kopen op eigen kracht of in samenwerking met de gemeente, investeerders of subsidies. Naar eigen zeggen leek afgelopen jaar een oplossing dichtbij, maar uiteindelijk gaat de stekker er dus uit. 

'Zo staan we als Kytopia met lege handen en ziet het er niet naar uit dat dit perspectief in de nabije toekomst gaat verbeteren. Na alle opties die we bekeken hebben, na elke steen te hebben omgedraaid, geloven we niet meer dat ons ideaal van een groot centraal complex voor muzikanten/­makers haalbaar is binnen de gemeente Utrecht. In ieder geval niet op een afzienbare termijn. Het is dan ook met veel pijn en verdriet dat wij hebben besloten onze activiteiten rondom Kytopia te staken. We hebben de afgelopen jaren werkelijk alles geprobeerd maar we komen er niet uit.'
 

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12