Album van de Week (17): Altin Gün

Zó maakt Altin Gün Turkse volksmuziek populair buiten Turkije

Altin Gün is met dit album genomineerd voor de 3voor12 Award 2019. Allle andere genomineerden vind je hier.

Mocht je nog van de stoffige mening zijn dat een coverband een veredelde tributeband is, dan kun je dat even grondig gaan herdenken terwijl je de nieuwe plaat van de Nederlands-Turkse band Altin Gün opzet. De band ken je als de psychedelische folkrockgroep die traditionele Anatolische muziek nieuw leven inblaast, en wat dat betreft is er niets nieuws aan de horizon: weer staat de invloed van de Turkse volkshelden zoals Neşet Ertaş centraal, wederom houdt de band afstand van eigen materiaal - ‘Şoför Bey’ is de enige originele Altin Gün track op het album. Des te bijzonderder, eigenlijk, dat een band zonder eigen liedjes zo’n onmiskenbaar eigen geluid heeft weten te produceren.

Want kenmerkend is het zeker. Misschien ook deels omdat de gemiddelde kaaskop geen voltallige discografie Anatolische classics in zijn kast heeft staan, maar ook omdat Altin Gün op iedere track een eigen stempel weet te drukken. Neem bijvoorbeeld het naar elektronica-neigende ‘Süpürgesi Yoncandan’, een herinterpretatie van deze originele track door Bedia Akartürk, waarin Turkse melodieën worden omgezet in space-disco-achtige synthlijnen, voortgestuwd door een klaterend drumpatroon dat strak uit een drumcomputer worden getrokken. Of dan ‘Yolcu’, waarin de opzwepende ritmes van het origineel van Neşet Ertaş worden aangezet met een psychedelische groove die net zo dicht bij het originele Anatolische geluid lijkt te liggen, als modernere uitlatingen in de psychedelica zoals Kruanghbin. En op ‘Gesi Bağları’, dat het origineel herinterpreteert als een organischer soundscape met klimmende en dalende synthlijnen, is het origineel er alleen nog in te bespeuren na een grondige luistersessie.

Bij de meeste mensen zullen al die originelen geen belletjes doen rinkelen, en je zal er hoogstwaarschijnlijk geen klap van verstaan. Maar goed, dat maakt dus helemaal niet uit, te zien aan de Spotify-luisteraantallen én de één miljoen views op deze KEXP-sessie, die afkomstig zijn vanuit allerlei uithoeken van de wereld. Zo zou het zomaar nog eens kunnen dat door Altin Gün in woonkamers door heel de wereld straks Turkse volksmuziek door de speakers schalt.

Meer van onze favoriete nieuwe releases vind je op de Luisterpaal

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12