3voor12 Gelderland

4df19: Back to basics met Benjamin Herman

Jazz Republic Sessions zijn niet voor “schorriemorrie”

Sharp dressed man Benjaman Herman komt op in een blauwe colbert en een broek met iets te korte pijpen. Waardoor de witte, in gympen gestoken sokken, extra opvallen. Het zorgt voor een lichte frons. Je denkt: “Is dit nu de bestgeklede man van 2008?” Maar dan word je aandacht getrokken door de bordeauxrode das. Die heel mooi matcht bij zijn bordeauxrode Vans. Stijl verraadt zich niet in een oogopslag.

Zijn opkomst is niet het enige moment dat hij de verzamelde jazzliefhebbers op het Otis Park op het verkeerde been zet. Want Benjamin Herman is behalve als stijlicoon natuurlijk vooral bekend als begenadigd jazz-saxofonist en iemand die áltijd het muzikale avontuur opzoekt. Dat blijkt niet alleen uit albums met onuitspreekbare Japanse titels, maar ook uit zijn vele genre-overstijgende samenwerkingen.

Dat zo’n muzikant stiekem ook een “sucker” is voor klassiekers is hoeft niet te verbazen. Maar het is niet het eerste dat in je opkomt. Maar vandaag is het wat we krijgen. Klassiekers!

Zo laat Jazz Republic Sesions’ Richie Reichgelt, samen met Joost van Schaik, Jos Machtel én special guest Benjamin Herman het komende ruime uur ‘Love For Sale’  van Cole Porter, ‘My Ideal’ van Chet Baker, ‘Cheese Cake’ van Dexter Gordon en ‘See See Rider’ van “Ma” Rainey,  ‘Isfahan’ van Duke Ellington en ‘This I Digg Of You’ van Hank Mobley de revue passeren.

De muzikanten gunnen elkaar de ruimte om uit te blinken. En al vraag je je soms af hoe het geheel geklonken zou hebben als Benjamin Herman zijn vroegere sparringpartner en erkend wiebelhoofd Anton Goudsmit naast zich had gehad op gitaar, klinkt alles bijzonder fraai.

HET MOMENT
Voorafgaand aan het door Billie Strayhorn gecomponeerd ‘Isfahan’ complimenteert Benjamin Herman ons, zijn aandachtig luisterende publiek. “Keurig”, zegt hij. “Niks geen schorriemorie hier in het park.” Als beloning trakteren de heren ons op die “hele mooie balade”. Soms het gewoon héél lekker om aandachtig luisterend publiek te zijn.

3voor12 Gelderland doet dit jaar weer uitgebreid verslag van de Vierdaagsefeesten. Volg het dossier voor de laatste tips, recensies, foto's en andere relevante artikelen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12