3voor12 Gelderland

4df19: U-GENE is funkkoning af. Een cultgeschiedenis maakt nog geen artiest

Als je twee decennia de tijd hebt genomen, mogen de optredens ook wel beter zijn

Het is een gek verhaal. Je krijgt solid beats van een cultheld uit de industrie, je zingt er je lyrics op en 1+1 = 2,5. Rond het millennium leek een veelbelovende carrière geboren, die ook heeft geleid tot een samenwerking met onder andere Kraak & Smaak. Bijna twintig jaar later komen de mythische tracks van de Nederlandse D’Angelo alsnog uit en krijg je zelfs een plekje op het Valkhof Festival. Als geboren Nijmegenaar natuurlijk een grote eer. U-GENE oftewel Eugène Latumeten mag het gaan laten zien.

Deze zelf verkondigde funkkoning staat met veel bombarie op het podium. Kijk mij eens de authentieke en funky artiest uithangen; het is doorzichtig. In andere woorden: zijn imago lijkt leidend voor de muziek die de popgenres niet ontstijgt. Deze muziek, brengt mensen wel in beweging, er wordt wat gedanst en op de plaats geschommeld, maar de euforie breekt niet door.

Ook al is het een erg dansbare woensdagavond op het Valkhof, hier worden wel andere standaarden gehanteerd. Latumeten’s energie matcht nergens met de nummers die blijven steken ergens tussen te keurig en ronduit monotoon. De door Aardvarck geproduceerde beats redden het zinkende schip niet, sterker nog de ondergang wordt versneld door de langzaam doorkachelende nummers, die door U-GENE’s stem geen enkel moment uit het slob worden getrokken.

De overige leden van de band staan er inspiratieloos bij. En dan die MC, oh boy, wat een flater. Ook hij brengt geen sfeer in het publiek, de energie voelt geforceerd. Lol maken op het podium helpt bijna elk optreden, maar tijdens het lolbroeken van Latumeten en kompanen vertrekt het publiek om wat te gaan eten.

HET MOMENT
Als het laatste nummer is afgelopen en het publiek vergeet een ovatie te geven, zegt dat eigenlijk alles. Het bontlapje wordt weer omgeslagen en U-GENE vertrekt. Hashtag deceptie.

3voor12 Gelderland doet dit jaar weer uitgebreid verslag van de Vierdaagsefeesten. Volg het dossier voor de laatste tips, recensies, foto's en andere relevante artikelen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12