LL18: De Staat schakelt wéér op

Vleeskolken, nieuwe nummers en Pikachu (?!)

De Staat, wie is er niet groot mee geworden? Negen jaar geleden speelde de rockgroep uit Nijmegen z’n eerste Lowlands-show, sindsdien zijn Torre & Co uitgegroeid tot vaste waarde in de festivalweide. Ze stellen eigenlijk nooit teleur. Sterker nog: de Nijmegenaren schakelen elke keer weer op. Met die gigantische machine in 2011 bijvoorbeeld, met de Bono-waardige cameratruc en de vleesdraaikolk van ‘Witch Doctor’ in 2016.

Dit jaar pakken ze uit met een gigantisch aantal LED-schermen die als een lichttunnel boven de band hangt en een dikke vier (!) nieuwe nummers. Kortom: een derde van de set. Het getuigt nogal van lef om niet op succesnummers te teren voor zo’n grote Alpha-show. Wat blijkt? Het meeste is weer classic De Staat. Opener ‘Me Time’ heeft een ontspoorde kermis-gitaarlijn en die merkwaardig machinale De Staat-groove, waarbij Torre nog eens een typische Torre-karatetrap in de lucht kan doen. Slotnummer ‘Kitty Kitty’ heeft een razend spannende langgerekte break zoals ‘Get On Screen’, ‘Witch Doctor’ en ‘Make Way For The Passenger’ dat live al langer hebben, zo-eentje waar de adrenaline bij in je kop gaat suizen.

En Torre is nog altijd geobsedeerd door internetcultuur. In het ene nummer komt Pepe the Frog langswandelen, in het andere de campagnespeeches van Trump, en het grappigste is de kolderieke gimmick ‘Pikachu’. Hij en duizendpoot Rocco hebben er een maf dansje voor ingestudeerd, en lijken zowaar te zingen over Pokemon Go. Maar het mooist is ‘The Line’, een stemmige synth-ballad waarmee de groep echt een nieuwe weg inslaat. Hij blijft lang muisstil, maar krijgt uiteindelijk toch een giga-ontlading.

HET MOMENT:

Toch weer de ongelooflijke vleeskolken van ‘Witch Doctor’. Torre rent de hele ego-ramp af en gaat op een podiumpje midden in de zaal staan. Zijn uitzicht moet fantastisch zijn: overal ontstaan cirkels van mensen die manisch in de rondte gaan rennen. Het blijft ongelooflijk dat een (toen al oud!) nummer dankzij een videoclip kon uitgroeien tot zo’n iconisch Nederlands concertmoment, elke show weer.

Kijk deze show hier terug en lees meer over Lowlands via ons dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12