LL18: Sofi Tukker, leuk is anders

Even lekker gek doen met hyperactief tropical house-duo

Glitter! Maffe outfits! Een vrolijk uitgedost podium! Een felgekleurde albumhoes! Alles aan het New Yorkse duo Sofi Tukker (zij is Sofi, hij is Tukker) schreeuwt 'leuk!' en 'gek!'. Hier geen pogingen tot diepgang of artistieke pretenties, bij Sofi Tukker is het lang leve de lol. Daarmee kun je meteen een heleboel kritiek afdoen als irrelevant: we nemen onszelf niet serieus, dus als jij dat wel doet ben je een zuurpruim. Maar iets wat leuk of vrolijk bedoeld is, kan alsnog best vreselijk zijn (clowns, bijvoorbeeld).

Sofi Tukker is vooral héél véél dingen tegelijk: een hyperactieve mix tussen EDM, tropical house, eurodance, een vleugje bossa nova, verpakt in een laagje Droomvlucht, met daar omheen wat carnaval, besprenkeld met een snufje Coachella en als finishing touch een lekker grote Eurovisie-strik er omheen. Sofi speelt vijf noten op een Flying V-gitaar die gezamenlijk een gitaarsolo moeten voorstellen. Tukker laat de ene na de andere platte EDM-drop uit zijn doosje met voorgeprogrammeerde tracks brullen. Wild zwaaien ze met de heupen van voor naar achter. Het publiek gaat plat, de tent blaast zowat omver van de energie.

Ik hoor je vragen: hoe kan het stom zijn als zoveel mensen het leuk vinden? Maar 'Party Rock Anthem' van LMFAO was ook een vreselijk nummer en tegelijk een enorme hit, en Sofi Tukker is eigenlijk LMFAO maar dan met knappere mensen.

HET MOMENT:
'Who here is fucking batshit crazy?' vraagt Tukker aan het luid krijsende publiek. Het antwoord is niemand. Er is hier niemand écht gek. Er gebeurt hier heel veel, maar niks wat vreemd, absurd of interessant is. En hoe harder Sofi en Tukker hun best doen om leuk (met heel veel uitroeptekens!!!) te doen, hoe vermoeiender het wordt. Sofi Tukker is het muzikale equivalent van mensen die zeggen dat ze 'lekker gek' zijn, omdat ze wel eens een roze trui kopen in plaats van een grijze, of een extra stukje mokkataart eten, of naakt zwemmen of iets anders volkomen normaals. Leuk is anders.

Volg Lowlands via ons dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12