3voor12 Gelderland

De zoektocht van Renée Wijnhoven (Clean Pete) naar het beeld van Titus Brandsma

Persoonlijke gedachten hand in hand met feitelijke informatie

Zondag 26 juli is de sterfdag van Titus Brandsma, onder meer pater karmeliet, docent en journalist, hoogleraar en rector aan de Radboud Universiteit, katholiek emancipator én verzetsman. Hij stierf op 26 juli 1942 in concentratiekamp Dachau.

Filosofiestudente Renée Wijnhoven van het muzikale duo Clean Pete raakte geïnspireerd door de persoon Titus Brandsma en ging op zoek naar het bronzen beeld op de campus van de Radboud Universiteit.

Met de nationale dodenherdenking in het verschiet eerder dit jaar, denkt filosofiestudente Renée Wijnhoven na over hoe zij dit jaar wil herdenken. Het land is in complete lockdown en het advies is ‘ga niet te ver van huis’. Renée neemt zich voor dit jaar één specifiek persoon te herdenken, maar wie?

Ze zoekt online naar oorlogsmonumenten en stuit al snel op een beeld dichtbij. Op de Radboudcampus. Een beeld van Titus Brandsma. Zij verdiept zich in de persoon Titus Brandsma en raakt  geboeid. Een voormalig hoogleraar en rector aan de – toen nog – Katholieke Universiteit Nijmegen, én een moedig mens die zich al vroeg verzette tegen het nationaalsocialisme.

Ook herkent Renée zich in andere aspecten van het leven van Brandsma. Hij doceert filosofie, zij studeert filosofie. Titus woonde in Boxmeer en Renée komt uit Boxmeer. Hoe meer ze over zijn leven leest, hoe groter de wens het beeld te gaan bekijken. Het blijkt echter een hele zoektocht, want in verband met nieuwbouwactiviteiten op de campus is het beeld tijdelijk verwijderd.

Ze spreekt af met wetenschappelijk directeur Inigo Bocken voor het Titus Brandsma Memorial aan het Keizer Karelplein. Bocken schrijft aan een intellectuele biografie over Titus. En zij ontmoet online rector Han van Krieken, die haar vertelt wat Titus Brandsma voor de universiteit heeft betekend én haar laat weten dat hij weet waar het beeld is.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12