Encore Festival gaat in 2019 niet door

Hiphopfestival sneuvelt op ingewikkelde locatie en regenjaar

Amsterdam kent komende zomer geen twee hiphopfestival maar een. Encore Festival - de laatste jaren vaste prik op de NDSM werf - gaat dit jaar niet door. Dat bevestigt Camiel le Rutte van de Melkweg. Encore Festival is een samenwerking van Mojo met de Melkweg, waar Encore begon (en nog steeds bestaat) als succesvolle zaterdagse urban clubavond. Sinds 2014 trekt Encore dus naar buiten. Artiesten als Rae Sremmurd, Pusha T en Migos stonden in de loop der jaren op het festival, en daarnaast had het een sterke focus op clubben.

Volgens Camiel le Rutte sneuvelt Encore Festival op een samenloop van omstandigheden. Zo noemt hij de tegenvallende 2018-editie. ‘Het was de mooiste zomer van de eeuw, maar wij hadden pech. Daardoor viel de laatste week van de voorverkoop - voor dit evenement altijd heel belangrijk - nogal tegen.' Dat is anders dan bijvoorbeeld bij WOO HAH!, waar mensen meerdere dagen heen gaan om te kamperen of hotels boeken. Het commitment bij zo’n stadsfestival is kleiner, voor veel mensen is het een kwestie van op het pontje stappen. Of niet, als het weer tegen valt.

Daar komt bij dat Encore een beetje in zijn maag zit met de festivallocatie. Op zich een prachtige locatie - tussen de oude scheepsbouwloodsen in Amsterdam Noord, maar ook een dure. ‘De kosten voor een eendaags evenement zijn daar hoog. De gemeente Amsterdam wil steeds minder zogenaamde 'grote vergunningen' afgeven voor het gebied. De eerste jaren deelden wij onze productie met Voltt Loves Summer, nu moesten we naar een weeksplit: de productie een week laten staan. Dat maakt het allemaal veel duurder.'

'Tel daarbij de grilligheid van de hiphopmarkt ook nog eens op: het gebrek aan loyaliteit van buitenlandse artiesten, de absurd hoge gages, de hoge verwachtingen van het publiek. Kijk maar naar WOO HAH!: hebben ze net een gigantisch programma aangekondigd, vragen mensen wanneer ze Kendrick Lamar en Drake aankondigen. Alles bij elkaar durven wij het nu niet aan voor komende zomer.' Volgens Le Rutte is met het cancelen van de 2019-plannen niet gezegd dat de stekker definitief uit Encore Festival gaat.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12