BKS19: Shygirl heeft de toekomst, maar veel meer nog niet

Britse rapper combineert grime met dystopische elektro

Terwijl Kraftwerk op het hoofdpodium nog toekomstvisioenen uit het verleden voorschotelt, fantaseert Shygirl in een desolate Seven alvast over 2050. Rapper en dj Blane Muise maakt onderdeel uit van NUXXE, een Zuid-Londens collectief dat sinds een jaar of vijf avant-gardistische elektronica maakt. Zo’n beetje in de hoek van de Nederlandse, maar in Londen woonachtige LYZZA en PC Music, de - u raadt het al - eveneens Londense platenmaatschappij wiens kopstuk SOPHIE de definitie van muziek later vandaag nog opnieuw uit zal vinden in de Two.

Shygirl zelf is nog niet klaar voor zulke podia. Haar show mist het vuur dat haar nummers zo sterk maakt. Ze ijsbeert wat over het podium terwijl ze wappert met een waaier waarvan in het midden blijft of hij nou echt ergens toe dient of puur voor de vorm is. Een beetje knullig is het, terwijl haar tracks juist op hun best zijn als ze aan elkaar hangen van enge industriële beats en angstaanjagende vocale samples.

Hier en daar klinkt bijvoorbeeld geschreeuw dat regelrecht uit een horrorfilm uit te komen, en ‘Viva Forever’ van de Spice Girls wordt zó ver omhoog geschroefd dat de stemmen van de recente reünisten plots als die van robots klinken en al het glazuur spontaan van het nummer spat. De sample loopt vervolgens vloeiend over in het indrukwekkende ‘O’, waarin Muise klinkt als een cyborg. Verder blijft de synergie tussen mens en machine helaas uit en slaagt Shygirl er maar zelden in om de vlam enigszins in de pan te laten slaan.

HET MOMENT 
Als Kraftwerk zijn kruit wat verschoten heeft en de lol wel van die 3D-brilletjes af is, loopt de Seven toch nog wat voller en geeft Shygirl meteen wat extra gas. Dat gebeurt met ‘Want More’, het nummer waarin haar rusteloze ambitie om de toekomst aan zijn haren naar haar toe te trekken zo’n beetje wordt samengevat. ‘You wanna go slow? I ain’t into it. You wanna talk shit? I ain’t into it.’ Maar helaas voor Best Kept Secret vervolgt ze: ‘You want more? I ain’t into it.’ De toekomst zal maar moeten uitwijzen of het antwoord op die laaste vraag ooit nog veranderd in ‘dan kun je ’t krijgen ook.’  

Voor meer Best Kept Secret 2019 check je ons uitgebreide dossier en kijk je hier BKS19-video's

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12