steun 3voor12
3voor12 Gelderland

#4df18: Los Mirlos is een tropische verrassing

Cumbia amazónica voor iedereen

Het is nog altijd bloedheet op het Valkhof als op het Boog-podium op de vroege zondagavond een heerlijke tropische verrassing uit Peru wacht. Onder vogelgekwetter (Los Mirlos betekent zoiets als de merels) betreedt dit zevenkoppige gezelschap het podium. Allen zijn gekleed in kitscherige overhemden, groene broeken en witte lakschoenen. In het thuisland en het Amazonegebied is Los Mirlos al meer dan 30 jaar hét Peruaanse boegbeeld van de cumbia. Zoals gebruikelijk in dit genre, gaat de band pijlsnel van start en is ze een optreden lang niet van plan gas terug te nemen.

De vlotte aankondiging in het Spaans door bandleider/hoofdzanger Jorge Rodriguez Grandez is niet voor iedereen even goed is te volgen, maar de boodschap is duidelijk. Vamos vamos. Ga er voor! Zijn vaste maatje Danny Jhonston haalt de meeste fantastische loopjes uit zijn gitaar. Hierdoor worden er psychedelische elementen aan de traditionele muziekstijl uit Zuid-Amerika toegevoegd en krijgt Los Mirlos iets onweerstaanbaars. Dit wordt verder afgemaakt met veel percussie, rasp, tamboerijn en synthesizer. Muziek om onmogelijk op stil te blijven staan.

Er wordt dan ook gretig gedanst en zelfs de teksten worden door een deel van het publiek woordelijk meegezongen. Ook Marlon Williams, die eerder die middag heeft opgetreden, staat vrolijk huppelend tussen de mensen.

HET MOMENT:
Als afsluiter wordt een foto gemaakt door de drummer van de rest van de band met het publiek. Iedereen wordt gevraagd om nog verder naar voren te komen en enthousiast met de armen te zwaaien. Een kans om op de foto te gaan met deze oude helden uit Peru laten dan ook niet veel mensen schieten. Dat levert een mooi plaatje op!

3voor12 Gelderland doet dit jaar weer uitgebreid verslag van de Vierdaagsefeesten. Volg het dossier voor de laatste tips, recensies, foto's en andere relevante artikelen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland