3voor12 leeft op: Blaudzun schakelt op naar volle kracht

Inkijkje in het maakproces, voorproefje van het resultaat

Nederland bevindt zich in een soort twilight zone. Een maand geleden kon er helemaal niks, sinds een paar weken mogen we stijfjes aan een tafeltje zitten (oh wee als je opstaat!), en vanaf vrijdagnacht mogen we weer dansen, springen en tongen in een volle club. Het is nog nauwelijks voor te stellen, en de switch is ook niet zomaar te maken. Niet in ons hoofd, maar ook niet in de programmering van popzalen. Want wat moeten we nu met al die reeds geprogrammeerde shows op anderhalve meter, die nog tot ver in juli lopen? Nou ja, die gaan gewoon door. Blaudzun’s Backstage Sessie in Paard blijkt een schakelpunt tussen de voorzichtige covid-praktijk en de ronkende festivalzomer die voor ons ligt.

In een lange zwarte jas loopt Johannes Sigmond door de zaal naar voren, tussen de banken door, waar mensen met een QR-code een biertje mogen bestellen (tot kwart voor tien!). Hij gaat achter een tafeltje zitten met een laptop en een microfoon, en begint te zingen. Maar... zijn microfoon staat nog uit. A cappella zingt hij het nieuwe liedje ‘Save Me’, alsof ie het inzingt in de studio. We horen interactie met een enigszins lakse studio-technicus (jij zou er vast scherper op zitten, Martijn Groeneveld!). Dit is het idee: een inkijkje in het maakproces. We horen een demo van hetzelfde liedje - ruw en een beetje Sonic Youth achtig - en daarna de uiteindelijke tragere, veel gestileerdere versie.

Het mag dan misschien als theaterconcept niet superveel om het lijf hebben, het is wel een heel charmante manier om je publiek kennis te laten maken met een album dat ligt te wachten om uitgebracht te worden. Plus een mooie gelegenheid om twee nieuwe bandleden in te spelen. Want vanuit dat luchtige begin werkt Blaudzun toe naar een full band slot, the real deal.

Twee songs verschenen er al van die nieuwe plaat. Vorige week kwam ‘Running To Meet The Sun’ uit, zo’n typische gedragen song met veel drive. Eerder al kwam ‘Real Hero’ uit, een ode aan het overleden zoontje van een van Sigmond’s beste vrienden, die barst van de levenslust. Als we een ding leren van deze try-out-achtige show, dan is het wel dat de overlevingskracht in Blaudzun’s muziek nog veel beter tot zijn recht komt op volle kracht. Niet in uitgeklede vorm (‘willen jullie naakt of met een jasje?’), maar met volume, met een dansje, met flikkerende lampen die de glitters op Blaudzun’s jasje weerkaatsen. Daar willen we met zijn allen weer naartoe. ‘Volgend jaar weer hier, maar dan zonder stoelen!’

Gezien: Blaudzun, Paard, Den Haag, 22 juni 2021

Lees hier het '3voor12 leeft op'-verslag over The Vices.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12