Festivals gedupeerd door NS staking

‘Zuur, mag je na drie jaar weer, krijg je dit’

Vrijdag rijden als gevolg van een staking bij NS opnieuw geen treinen. NS-medewerkers strijden voor een betere cao en kondigden een regionale staking aan, waarop de directie besloot het hele treinverkeer die dag plat te leggen. Dat is een groot probleem voor diverse evenementen die vrijdag plaatsvinden. Draaimolen in Tilburg bijvoorbeeld, en Into The Woods in Amersfoort. Zij proberen alle creativiteit uit de kast te halen om hun bezoekers toch naar hun evenement te krijgen. ‘Het is zuur’, zegt Maurice van de Berkt van Into The Woods. ‘Kun je na drie jaar weer een festival organiseren, krijgen we dit.’

Volgens Van de Berkt komt 70% van de bezoekers van buiten Amersfoort. Met nadruk op de provincie Utrecht, maar ook van verder. 'Het alternatief is auto’s of busreizen. We hebben een samenwerking met Busje Delen, een bedrijf dat busreizen naar diverse steden organiseert op basis van de vraag. Maar daar kunnen we niet makkelijk opschalen. Sterker nog: door tekort aan buschauffeurs moesten zij ook al keuzes maken, door bijvoorbeeld alleen terugreizen te bieden. Dat is normaal gezien een realistische optie omdat Woods tot 00:00 duurt en mensen dan geen gedoe hebben met de laatste trein. Maar ja, ze moeten natuurlijk wel heen kunnen.’ Inmiddels zijn weer extra busreizen beschikbaar.

Bij Appelpop in Tiel speelt nog een andere dimensie: het festival is gratis. Met de slechte weersvoorspellingen die er al waren zou de NS-staking een extra drempel kunnen zijn om maar thuis te blijven. Appelpop trekt normaal gezien twee dagen lang 60.000 bezoekers. Woordvoerder Kees van Keulen van Appelpop laat weten: ‘Wij gaan uit van volledige bezetting, en anders hebben we nog een ander gesprek te voeren met NS. Of dat zin heeft weet ik niet, maar we hebben nu iets anders aan ons hoofd dan dat uit te zoeken.’ Volgens Appelpop komen normaal gezien zo’n 7.000 bezoekers met de trein naar Tiel. ‘Het is verschrikkelijk natuurlijk, maar de stemming is goed. Mensen doen hun best om er al carpoolend toch te komen.’ Ook heeft het festival besloten de camping een dag eerder te openen.

Voor Draaimolen in Tilburg is de NS-staking een nieuwe domper. Het festival liet eerder al weten dat het kampt met matige kaartverkoop op de vrijdag. De organisatie besloot tot de rigoureuze beslissing de kaartjes voor die dag in prijs te halveren, in de hoop toch een vol terrein te trekken. Het festival laat weten extra busreizen te regelen vanuit Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Breda. En anders zit er niks anders op dan ergens een after te fixen tot de eerste trein.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12