LL23: Afropop knuffelbeer Rema heeft bewijsdrang

Vrolijke show is ontspannen én energiek

Na het overweldigende succes van Burna Boy vorig jaar weten we dat de Nigeriaanse afropop wel aan Lowlands besteed is. En dus boekte het festival Rema, nummer twee in de hiërarchie dankzij wereldhit 'Calm Down', die al zo'n beetje een jaar in de streamingcharts rondhangt. Rema zelf beseft dat veel mensen hem alleen van dat nummer kennen, maar hij is geen one hit wonder en wil hard werken om dat te bewijzen. 

Het is een ongekend vruchtbare tijd voor de Nigeriaanse popmuziek, mede dankzij de moeiteloze distributie vloeien de tracks als water uit de kraan. Het is ook een gouden formule, deze samenkomst van afroritmes, dancehall en r&b/pop. Ook op de Nederlandse urban scene heeft de sound al jaren een enorme invloed, in de coulissen barst het dan ook van de bekende gezichten. Hoewel al zijn liedjes beginnen met de slogan 'another banger' is lang niet al Rema's muziek super energiek. De kracht ligt juist in de relaxte vibe, het zwoele, het charmante. Rema flirt ook constant met de mooie meisjes die hij vooraan ziet. Ja, hij is een echte afropop knuffelbeer, een imago dat hij nog eens onderstreept door met een gigantisch pluche beest over het podium te paraderen, een beer die groter is dan hijzelf. Het is niet zijn enige attribuut: Midden op het podium heeft hij een soort huisje van TL-lampen staan, dat er een beetje knullig bijstaat maar dat toch ook wel lekker werkt voor de dynamiek in de set.

HET MOMENT:
Natuurlijk kopt hij aan het slot zijn hit hard binnen, maar het echte hoogtepunt is halverwege de set het elf minuten durende 'Dumebi' waarin de band alles uit de kast haalt. Goed doseren, tempo omhoog, afrobeatritme erin en alle handen vliegen omhoog. Na al dat geflirt met de meisjes met gele shirtjes is het natuurlijk wachten tot Rema er een paar op het podium trekt, maar dan valt zijn oog op de kerel met het oortje dat de barrier bewaakt. Ook in een geel shirt. 'Ah toe, kom even op het podium, een minuut maar.' De schuchtere beveiliger aarzelt of ie zijn post wel mag verlaten, maar hij laat zich toch verleiden tot een kort vrolijk dansje. Zo zie je maar, Rema is er ook voor de jongens.

Volg Lowlands het hele weekend via onze livestream en kijk op zaterdag- en zondagavond alle hoogtepunten in de Lowlands-uitzendingen op NPO 3

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12