LL23: boygenius is een hemelse vriendschap

Betoverende drie-eenheid sterk in hard en zacht

Hoe stil de Bravo kan worden? Zo stil dus. Alsof iedereen zo zacht mogelijk ademt. boygenius kan zeker stevig zijn, maar het grootste deel van hun repertoire nestelt in de folktraditie. Dat werk wordt klein gespeeld, ook voor een groot publiek, zodat iedereen net iets verder naar voren leunt. Het wordt bij ‘Emily I’m Sorry’ al duidelijk hoe engelachtig en bedwelmend die samenzang is. boygenius is meer dan de som der delen.

Julien Baker, Phoebe Bridgers en Lucy Dacus ontmoeten elkaar door een gedeelde liefde voor literatuur en poëzie en besluiten dat het leven samen een stuk gelukzaliger is dan zonder. De in 2018 uitgebrachte EP is lang de enige release, maar dit jaar komt de ultieme bezegeling van de vriendschap in de vorm van the record. Zoals die plaat opent, zo opent ook de Lowlands-show: het a capella ‘Without You Without Them’ en het stevige ‘$20’ met de oerschreeuw van Bridgers als finale.

Bij boygenius zit net zoveel kracht in de hardere gitaartracks als de fluisterfolk. De drie frontvrouwen weten stuk voor stuk hoe ze een songstekst zo moeten brengen dat naar elk woord wordt geluisterd. Dacus tilt de gewone albumtrack ‘We’re In Love’ zo wandelend op. Bridgers verplaatst zich bij ‘Letter To An Old Poet’ naar de eerste rij om leunend tegen fans te zingen. Bij ‘Not Strong Enough’ bundelt boygenius de krachten weer: 'always an angel, never a god.' In de finale kruipen Bridgers en Dacus naar elkaar om elkaar te zoenen, wordt Baker erbij getild en rolt het drietal dollend over het podium. Dit zit wel goed. Nu maar hopen op ooit nog een album.

HET MOMENT:
Het op ‘The Boxer’ van Paul Simon gebaseerde ‘Cool About It’ is weer een bewijs dat boygenius meer is dan de som der delen. Drie talenten met een eigen couplet. Samenzang om door een ringetje te halen. En de schrijver Bridgers in vorm: 'Once I took your medication to know what it’s like / And now I have to act like I can’t read your mind.'

Volg Lowlands het hele weekend via onze livestream en kijk op zaterdag- en zondagavond alle hoogtepunten in de Lowlands-uitzendingen op NPO 3

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12