LL19: Superster Billie Eilish daalt neer op Lowlands in wolk van charisma

Het festival wil niets liever dan het 17-jarige fenomeen zien

Are you ready to go crazy’, vraagt Billie Eilish, terwijl het bewijs allang is geleverd. Ruim van tevoren voerde een grote stroom festivalbezoekers naar de Alpha om een plek te veroveren dichtbij het jonge fenomeen. De jongste bezoekers, soms met blauw haar, zitten al uren klaar. Maar ook de achterste rijen kunnen de wapperende bas van ‘You Should See Me In A Crown’ tot in hun buik voelen, die belangrijke eigenschap van Eilish' elektronische pop. De Amerikaanse wordt bijgestaan door haar broer Finneas O’Connell en een drummer achter een geluidsplaat waar niemand op let. De duizenden ogen zijn gericht op Eilish.

>>> Kijk hier 3 nummers <<<

De zindering die vooraf heerst blijft het hele concert hangen: Billie Eilish is er. Als ze een kant op loopt, stijgt daar gejuich op. Een van haar grootste krachten, zo blijkt ook live, is haar volstrekte eigenheid. Deze keer geen jonge popster die telkens op de boetseertafel wordt gelegd. Maar gewoon een samenwerking met broerlief die het gros thuis in de Los Angeles-buitenwijken heeft gemaakt. De gothic horror-interesse van Eilish is hoorbaar en zichbaar. Op de achtergrond zijn animaties te zien van spinnen, een creepy roodzwart bos, een kruipende zombie. De zwaarmoedigheid die om Eilish heen hangt is live minder zichtbaar. Ze komt kleurrijk met bandana, wijd shirt, korte broek en kisten het podium op en danst op het springerige ‘Bad Guy’. Eilish is geen vleesgeworden lijdensweg, ze doet net als elke artiest haar best om het hele publiek mee te krijgen.

Veel van de grote hits die Eilish heeft verzameld staan deels op band. Eilish zingt mee in een bad van reeds opgenomen vocalen. Daarin zit in de toekomst de groei. Maar Billie Eilish zien is Billie Eilish volgen. Ze kan met gemak drie uiterst trage nummers spelen en de aandacht volledig overeind houden door haar charisma, haar talent en dat voorkomen met lichte mysterieuze droomogen waarachter iets buitenaards schuilt. Ze is die weirde kid uit de klas in tienerfilms die oprijst en wél iets kan terwijl de populaire bullebak uiteindelijk met een benzinepompslang in zijn hand belandt. Het is begrijpelijk dat Eilish in eerste instantie is ontdekt door de kids. En net zo begrijpelijk dat haar pop alle generaties verenigt.

HET MOMENT:
Zittend op een kruk zingt ze ‘When The Party’s Over’ terwijl op de achtergrond de clip wordt vertoond en de zwarte vloeistof uit haar ogen stroomt. Meteen het net zo sterke 'Bury A Friend' er achteraan als finale. Ook weer door velen meegezongen. De boeker van Lowlands kan vredig slapen: hij heeft de superster van 2019 binnengehaald en ze maakte het waar.

Meer #LL19 in ons dossier vol voorpret, interviews, recensies, en sfeervideo's!

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12