Kabinet maakt spelregels garantiefonds bekend

80% van kosten terug als gift, de rest als lening

De kogel is door de kerk. Eindelijk heeft het demissionaire kabinet de regels van het garantiefonds voor evenementen bekend gemaakt. Eerder was al aangekondigd dat er een garantiefonds zou komen, maar de precieze invulling was nog onduidelijk. Het fonds zal gelden voor evenementen tussen 1 juli en 31 december dit jaar en geldt voor grote en kleine evenementen, en ook voor festivals die oorspronkelijk voor 1 juli plaats zouden vinden maar verplaatsen naar de tweede helft van de zomer. Wie een beroep doet op het garantiefonds kan 80% van de kosten terugkrijgen als gift van de overheid, het overige deel als lening. Er is 385 miljoen euro gereserveerd, bedoeld voor professionele organisatoren van concerten, festivals, sportevenementen en zakelijke bijeenkomsten. Extra kosten om de veiligheid op evenementen te waarborgen vallen niet onder de regeling. Belangrijke voorwaarde is dat een festival voor de crisis moest beschikken over een annuleringsverzekering.

'Op dit moment is de verwachting dat in juli iedereen vanaf 18 jaar, die gevaccineerd wil worden, een eerste prik heeft gehad', stelt het kabinet. 'De hoge interesse van mensen om deel te nemen aan een praktijktest (fieldlab) laat zien dat een groot deel van de bevolking uitkijkt naar een bezoek aan een concert, festival of voetbalwedstrijd. Het kabinet vindt het daarom belangrijk dat er voor de sector en de samenleving meer perspectief en zekerheid komt. Er kan dankzij deze garantie nu al gestart worden met de organisatie van evenementen, zodat deze weer plaats kunnen vinden zodra dat veilig en verantwoord is.'

Volgens de evenementensector zelf is zo'n garantiefonds cruciaal voor de herstart van de festivals. De risico's zijn op dit moment gigantisch, en het is vrijwel onmogelijk kosten te maken met de inkomsten van ticketverkoop, omdat bij een nieuwe lockdown alle tickets weer terugbetaald moeten worden. Omdat evenementen een lange aanlooptijd hebben, is het nu van belang om perspectief en zekerheid te krijgen. Eerder maakte demissionair minister Hugo de Jonge van VWS al bekend te werken aan 100 speciale teststraten, speciaal bedoeld voor mensen die evenementen willen bezoeken. Ondertussen loopt ook een reeks fieldlab testevenementen. Dit weekend wordt in Biddinghuizen op het Lowlands-terrein een test gedaan met twee outdoor evenementen voor 1.500 bezoekers, wiens bewegingen nauwkeurig bestudeerd worden.
 

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12