3voor12 Friesland

Delore winnaar van De Kleine Prijs van Fryslân 2019

Nederlandse popliedjes veroveren het hart van de jury

In de backstage van Poppodium Het Bolwerk in Sneek druppelen langzaamaan in het begin van de avond de muzikanten binnen die de voorrondes en halve finales hebben overleefd van de Kleine Prijs van Fryslân. Geheel in stijl komen de clowns van Boyakira op het laatste moment aan wandelen, een klein kwartier voordat The Wabe met hun mystery wave de avond opent. 

Alle acts treden op onder het toeziend oog en het luisterende oor van de juryleden Joey Ruchtie (programmeur ESNS, Bevrijdingsfestival Groningen, SPOT en Stadschouwburg), Frank de Boer (programmaleider Grunnsonic, POPgroningen Talent Award, Local Heroes Podium Bevrijdingsfestival Groningen) en zanger Bert Heerink (Vandenberg, Pink Floyd Project). De presentatie is in handen van Eric Ennema (bekend van Omroep Fryslân en heeft in meerdere bands gespeeld waaronder in DRIF.

De jury is onder de indruk van The Wabe door hun gebruik van loopjes. “Dat is heel lastig componeren, maar ik vind het mooi als jonge mensen het avontuur niet schuwen”, aldus Heerink. Delore volgt na The Wabe met Nederlandstalige popliedjes, waarin ze sterk inspelen op het gevoel volgens de drie heren en dat blijkt later op de avond bepalend te zijn voor het winnen van de Kleine Prijs van Fryslân.

De rockers van All Over Again en Ganos Lal zijn vertrouwd gebied voor juryvoorzitter Heerink. Over All Over Again spreekt hem vooral het massieve geluid aan dat ze met veel jeugdige bravoure brengen. Opvallend bij Ganos Lal is de goede uitstraling die de heren op het podium hebben. “Ze hebben allemaal hun eigen smoelwerk en ze durven allemaal wat te doen”, licht Heerink toe.

Noorderlicht is dan weer een categorie apart met hun hiphop. De jury is zeer te spreken over hun verfrissende uitstraling en geven als pluspunt dat de teksten goed te verstaan zijn. En ja, dan hebben we nog Boyakira. Met manager Ron Bev op het podium die de chaos min of meer stroomlijnt of eigenlijk aanwakkert. Het maakt niet uit. De heren hebben de grootste lol met jongleren, balletjes smijten en gewoon keihard raggen op drumstel, dan wel gitaar. Heerink lacht en stelt de vraag: “Hoe leuk kan totale chaos zijn?”... Zo leuk dus.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12