3voor12 Zeeland

Jaren negentig zijn nog springlevend in Goes

Green Lizard neemt zijn Nineties Tribute naar ‘t Beest

Achttien jaar geleden stond Green Lizard op Pinkpop, toen liet de band horen hoe tien jaar alternatieve rock een band kan inspireren. Vanavond staan ze in ‘t Beest om die inspiraties te eren. Wij trekken onze kisten en houthakkers shirts aan en nemen een kijkje bij deze Tribute to the Nineties.

Voordat we gaan terugblikken, blijven we nog even in het hier en nu met voorprogramma Treehook. De band uit Zierikzee timmert goed aan de weg in het landelijke club- en festivalcircuit. Met brommende bassen en schurende gitaar stuitert de band door de zaal. Letterlijk. De drummer eindigt zoals verwacht het optreden namelijk midden in de zaal.

Hoofdact Green Lizard stond dit jaar op Vestrock met hun Nirvana tribute. In hun huidige tour is Goes de tweede locatie die de band aandoet. Ter versterking heeft de band zanger Matthias van Beek meegenomen. Special guest is Urban Dance Squad-frontman Silver Surfering Rudeboy. UDS was zelf inspiratie voor bands als Rage Against the Machine. Een band die verrassend genoeg mist op de setlist van vanavond.

Het optreden is een bloemlezing van tien jaar alternatieve rock. Het publiek, wat bijna allemaal hun jeugd had in de jaren negentig, springt en pogoot de zaal door. Klassieker na klassieker wordt uit volle borst meegeblèrt.

De keuze voor zanger Van Beek blijkt geen vreemde, zijn zangstem komt erg dicht in de buurt van Kurt Cobain. Zijn uiterlijk maak de gelijkenis helemaal compleet. De grunge van Nirvana en Alice in Chains komt dan ook perfect uit de verf. De nummers van The Smashing Pumkins klonken zelden zo rock-’n-roll als vanavond.

Rudeboy lijkt in het begin een beetje overbodig. Hij staat, als een voetballer voor zijn wissel, wat buiten beeld zich warm te springen. Maar met ‘Good Grief’ en ‘Alienated’ blijkt al snel dat ook zijn voormalige werkgever, de Urban Dance Squad, goed vertegenwoordigd is op de setlist.

Na anderhalf uur kan ‘t Beest tijdens de toegift nog eens luidkeels meeschreeuwen op ‘Sabotage’ van de Beastie Boys en twee klassiekers van Nirvana. De rockmuziek uit de jaren negentig is vanavond in Goes nog springlevend.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12