Pinkpop 2017: Rag'n'Bone Man heeft de X-factor

Maar daarmee is hij er nog niet

Met soul op zijn rechterknokkel en funk op zijn linker laat Rag'n'Bone Man weinig aan de verbeelding over wat zijn muzikale voorkeuren betreft. De Engelse begin-twintiger werd de afgelopen anderhalf jaar een fenomeen dankzij single ‘Human’, een doorvoelde ballade met veel laag over tekortkomingen. Daar komt hier iedereen voor natuurlijk, dus hij bewaart hem nog even. 

Eerst nog wat zwaarmoedige songs als ‘Ego’ en ‘The Fire’, waarin Rag'n'Bone Man ook voorzichtig een stukje rapt. Zijn stem is vandaag niet top, verontschuldigt hij zich. Ach, kan gebeuren, hij is ook maar een mens. En bovendien, zo klinkt het naast me: als dit op halve kracht is, hoe zou ie dan wel niet kunnen uithalen als ie zich 100% voelde? Die overtuiging heerst hier collectief, want een ding is zeker: deze man heeft de X-factor. Als dat roze poppetje op de vloer van Pinkpop hier de stip was, zou ie ons als juryleden in een paar seconden omver zingen, en we zouden met zijn allen zwijmelen om dat grote lichaam met die indrukwekkende tattoos. En als ie dan hit ‘Skin’ zingt in uitgeklede versie, charmeert ie het hele veld.

Maar dat is ook een beetje het punt met deze man. Hij heeft de X-factor op de inmiddels klassieke tv-show manier: op techniek. Om zich vervolgens te laten omringen door een ongelofelijk degelijke band, waar werkelijk niets vanuit gaat. Ja, hij heeft een piepkleine achtergrondzangeres waarmee hij even een charmant momentje pakt door zijn arm beschermend om haar heen te slaan. Maar de rest van de jongens waarmee hij speelt is zowel visueel als muzikaal volstrekt inwisselbaar. Ze dagen hem ook niet uit het maximale uit zichzelf te halen, lijkt het wel. Eerder het tegenovergestelde. 

Het Moment
Veelzeggend hoe groot de gaten in het veld zijn direct na afloop van ‘Human’. Massaal trekt het veld richting Guus Meeuwis, terwijl Rag'n'Bone Man toch echt nog tijd voor een laatste liedje heeft. Hij heeft de aandacht, maar de liefde van het Pinkpop publiek is nog niet onvoorwaardelijk.

Volg Pinkpop op de voet in het dossier.

 

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12