LL18: Ezra Furman is een engel op de vlucht

En jij mag met hem mee

Wat een metamorfose heeft Ezra Furman ondergaan: op Into The Great Wide Open was-ie nog een brutale branieschopper, nu ziet de Amerikaan eruit als Lou Reed na een lange nacht in de Adonis. Reeds Transformer was dan ook van grote invloed op Furmans recente Transangelic Exodus, een conceptalbum over queer engelen op de vlucht voor de overheid. 

Furman is met zijn parelketting en jurk net zo'n engel, eentje die decennia terug in zijn 'twentieth century car'  begonnen is aan een roadtrip die hem uiteindelijk naar Biddinghuizen bracht. Nu laat Furman horen wat er die tijd zoal op de radio voorbijkwam: voortdurend stoeit hij met de clichés van Springsteen en consorten. Zo macho als Bruce begint Furman niet. Integendeel, de eerste nummers zijn fragiel en zelfs wat rommelig. 

Het lijkt wel alsof Furman z'n publiek probeert te testen: slaan jullie mee op de vlucht of laten jullie me stikken? Hij draagt 'Maraschino Red Dress $8.99 at Goodwill' op aan queers op festivals en maakt heel duidelijk dat 'Haunted Head' over z'n mentale problemen gaat. Lowlands doorstaat de test: 'Ik ben Nederland altijd goedgezind, hoor. Hier wonen veel fans van Townes van Zandt.' Een liedje van de countryrocker met Nederlandse roots zit er vandaag niet in: in plaats daarvan presenteren de fiere Furman en zijn begeleidingsband Visions met 'The Great Unknown' en 'My Zero' hun eigen anthems. 

HET MOMENT: 
Toch is het hoogtepunt uiteindelijk wel een cover. 'Eentje van toen ik jong was, in de jaren negentig.' De Lima laat Lowlands voor even achter zich en treedt hand in hand met Furman het paradijs der genderbenders tegemoet: 'Believe in me as I believe in you, tonight.' 

Volg Lowlands via ons dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12