LL18: Luwten koestert elke millimeter

Nederlandse gaat van spanning tot stilte

Het is knap hoe Tessa Douwstra, zangeres en vrouw achter Luwten, op haar debuut zoveel nummers heeft geschreven die stuk voor stuk eigen zijn, maar toch een geheel vormen. Luwten opereert op het gebied van de gevoelige elektronische indiefolk, maar weet in elk nummer andere stappen te zetten. Ze is nooit tevreden met het traditionele, lijkt altijd op zoek naar een vergezicht, zonder het met grote trom aan te kondigen. Het is deze finesse die er mede voor zorgt dat haar Lowlands-optreden zo’n succes is. Verslapte aandacht is er bij Luwten niet bij.

De Nederlandse formatie heeft een ideale stek gekregen: zaterdagmiddag om twaalf uur. De ochtendroes zit nog in de festivalbezoeker. Alleen degenen die zich willen laten betoveren staan in de India-tent. Maar Luwten is ook niet van het zachte ontwaken. Slim hoe in het openingsnummer de fluisterzang al hoorbaar is met geknisper dat zachtjes in de hemel wordt gespeeld, maar ook een elektronische dissonant. Het is de aankondiging dat bij Luwten altijd iets kan gebeuren, ook al is het op de vierkante millimeter.

Douwstra speelt met drie (en bij een enkel nummer vier) bandleden die de finesse van de plaat naar het podium weten te vertalen. Geluidjes kunnen heel klein worden gespeeld. Als de drummer in de finale van ‘In Over My Head’ losgaat, doet hij het ook zo dat her en der oordoppen tevoorschijn getoverd worden. Het toeren heeft Luwten een duidelijke groei in dynamiek gegeven. Het is niet dat Douwstra je met diepste zieleroerselen meesleept een tranendal in, zoals genregenoten Daughter en Beth Gibbons dat wel doen. Douwstra trekt het publiek veel voorzichtiger dichterbij. Luwten legt ook spanning in de stilte.

HET MOMENT:
Tessa Douwstra reageert met een gelukzalig ongeloof dat ze hier staat, in deze goedgevulde aandachtige tent op Lowlands, en dat werkt ontwapenend. Ze heeft haar vorm gevonden in ‘Go Honey’ en ‘Indifference’, nummers die gevoelig en mysterieus op het Lowlands-publiek neerdalen.

Kijk deze show hier terug en lees meer na over Lowlands via ons dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12