LL18: De stem van Sam Fender telt

Frisse nieuwkomer gaat van indierock naar dadrock

Volgens de BBC is Sam Fender een van de Sounds of 2018 en dat heeft de omroep goed gehoord. Het 22-jarige joch uit Newcastle heeft al een paar beloftevolle singles op de wereld losgelaten. Fender is ontdekt door de manager van Ben Howard die hem meteen op de juiste plekken neerzette. De zanger/gitarist opende shows voor Hozier, Ben Howard, Daughter. Hij tourde met Nick Mulvey, George Ezra en VANT. Wie zijn studio-opnames hoort, koppelt hem vooral aan de laatste gitaarband. Sam Fender maakt indierock, schrijft teksten met een sociaal en maatschappijkritisch geweten. Toch volgt op Lowlands een duidelijker kennismaking met Fender.

De jonge Brit heeft die indierock-kant zeker in zich. Hij en de drie bandleden hebben niet de branievolle uitstraling die zo vaak bij het genre hoort. Het zijn vriendelijke gasten die enthousiast spelen. Soms een tand erbij, zoals het Maccabees-achtige ‘Dead Boys’. Dan galmen en gieren de gitaren. Maar er zit meer in de stem van Fender. Terwijl de band een Strokes-achtig nummer speelt, klinkt Gary Lightbody van Snow Patrol in zijn vocalen door. De stem van Fender is de grootste constante van de show.

Muzikaal is Sam Fender nog afslagen aan het aftasten. De show neigt steeds vaker naar The War On Drugs. De latere War On Drugs om precies te zijn. Je vader staat te trappelen om naar een concert van Fender te worden meegenomen. Fender zelf is wars van rocksterrengedrag. Hij speelt met een grijze Champions-trui aan. Zegt dat het niet vaak voorkomt dat hij langer dan een half uur mag spelen. Is zichtbaar onder de indruk van het keiharde applaus dat hem het laatste kwartier ten deel valt. De gevulde Lima-tent ziet ook een Sound of 2018 in hem.

HET MOMENT:

Enkele nummers zijn gewoon aardig, zullen de tand des tijds niet overleven. Maar de begin-twintiger heeft al een aardige rij songs die overtuigen, zoals het steeds fellere ‘Start Again’ met spannend en dynamisch gitaarspel. Het is ook spannend hoe de sound van talent Sam Fender over een paar jaar zal klinken.

Lowlands dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12