3voor12 Gelderland

4df19: Stampende bluegrass van Tim Knol

Een uur lang ligt de prairie op Festival Op ‘t Eiland

Tim Knol weet zijn publiek telkens weer te verrassen met de diversiteit van zijn projecten. Van de garagepunkband Miseries tot zijn eigen soloplaten als Cut the Wire en dit seizoen een samenwerking met de Blue Grass Boogiemen. Met deze vierkoppige band speelt hij authentieke bluegrass. ‘Met een knipoog’, voegt hij daaraan toe bij aanvang van een losse bewerking van 'Het kleine café aan de haven'.

Bluegrass wordt uitsluitend gespeeld op akoestische snaarinstrumenten en is ontstaan in Amerika. Het heeft zijn wortels in de door Europeanen geïmporteerde volksmuziek waarin de heimwee naar het thuisland en het harde leven in de onherbergzame frontier zijn terug te horen. De muziek heeft een herkenbare strakke structuur die de Blue Grass Boogiemen virtuoos beheersen, terwijl zij de zang van Tim ondersteunen met twee- of driestemmige harmonieën.

Tim is inmiddels een ervaren podiumartiest, maar hij blijft bescheiden. Hij praat zijn nummers soepel aan elkaar en heeft een leuk contact met het publiek. Zijn bescheidenheid blijkt duidelijk wanneer de set is afgelopen. Hij bedankt het publiek en verdwijnt met zijn band tussen de coulissen. Om daar een halve minuut later verwonderd weer tussenuit te komen in antwoord op het gescandeerde ‘nog een liedje!’. ‘Dank jullie wel’, zegt hij, ‘dat hebben we nog niet meegemaakt.’ Ook is hij te bescheiden om zichzelf te verkopen door zijn nieuwe cd op het podium te leggen. Gelukkig is die backstage wel te verkrijgen.

HET MOMENT
Als de eerste gladiool op het toneel wordt gegooid, schrikt de banjospeler zichtbaar. ‘Help’, roept Tim, ‘ze vallen ons aan!’ Wat natuurlijk een uitnodiging is voor nog veel meer gladiolen. Als hij wordt teruggeroepen voor een toegift, zegt hij nog één nummer te willen doen. ‘Maar dan moeten jullie wel beloven om geen bloemen meer te gooien’. De gladiolen zijn op, of het publiek is gewoon gehoorzaam. Het enige wat nog rondvliegt is het zand voor het podium dat door de vele dansende en meestampende voeten wordt opgeworpen.

3voor12 Gelderland doet dit jaar weer uitgebreid verslag van de Vierdaagsefeesten. Volg het dossier voor de laatste tips, recensies, foto's en andere relevante artikelen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12