BKS23: Young Fathers bezweert met gospel-voodoo-ritueel

Een levensbevestigende show van Schots trio

'Ululululululululululu!' Steeds weer slaken ze vreugdevolle kreten, laat Young Fathers de stemmen huilen, kirren en chanten. Zie hoe ze door die grote trommels steeds opzwepender gaan dansen. Alsof ze oeroude voorvaderen uit de dood willen doen herrijzen! Om maar te zeggen: dit is een tribal voodoo-bezwering, eentje die je slechts met open mond kunt bewonderen. Wow. Wow, wow, wow! 

Young Fathers dus, een Schots trio dat eerder opviel met een stel niet te categoriseren rapplaten, om dit jaar een nieuwe stap te zetten met het weergaloze Heavy Heavy. Daarop lieten de drie uiteenlopende genres op elkaar botsen: weirde blues en eclectische rock 'n roll, noise, gospel, soul, folk, you name it. Zo desoriënterend als die plaat is, zo brengen ze het live. Het podium staat ook nog eens ramvol. Een elektronische knoppenkast ter grootte van een kopieerapparaat. Een drummer met een grote trommel. Een gitarist/xylofonist. En twee zangeressen die net zo prominent op het podium staan als het trio zelf.

Laten ze het ene moment totaal ontsporen, het volgende ogenblik is het plots statisch en intiem, klinkt door de chaos opeens het allermooiste soulvolle liedje, met de armen omhoog als gospelleiders. Bizar meezingmomentje: 'Inside I'm feeling dirty, it's only cause I'm hurting'. Als je je publiek zo'n zin weet mee te laten zingen? Dan heb je ze totaal in je macht.

HET MOMENT
Kippenvel bij Geronimo. In een compleet overprikkelende omgeving als een festival is het ingewikkeld om zo bij je ziel te worden gegrepen. Young Fathers deed dat, met een levensbevestigende show.

Kijk het gehele optreden HIER terug.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12