BKS19: Knoppenman Niels Broos koning van de future jazz

Focus even zoek, snel gevonden

Jazz en elektronica: het blijft een spannende combinatie, maar ook een verdomd moeilijke. Het kan snel vervallen in eindeloos geneuzel, het ontbreken van een duidelijk ritme waar je iets op kan doen en statische muzikanten op het podium. In een rustig, maar warm Seven bewijst landgenoot Niels Broos dat het allemaal anders kan. Op zijn palmares: toetsenist bij The Kyteman Orchestra en meerdere bijdrages aan werk van Jameszoo en Binkbeats. Hier doet hij voornamelijk werk van zijn eigen EP’s, waarbij zijn setup een zelfde verzamelzucht toont als zijn muziek. Knopjes. Knopjes overal. Controllers, laptop, nog meer controllers en een Moog die uniek in zijn soort is. De enige constante in Broos’ optreden: de vierkwartsmaat, op het einde na. Maar daarbuiten staat de toetsenist als een poppenspeler boven zijn instrumenten en tovert er de meest diverse geluiden uit.

Dat resulteert in een aarzelend begin, waarbij lompe, broken hiphopbeats voorzien worden van future bass-achtige synths. Binnen de door Broos’ gestelde kaders, gebeurt er te veel en dat heeft zijn weerslag op de Seven. Daar is het een af- en aankomen van mensen, terwijl dit het soort muziek is waar halverwege binnenvallen gelijk staat aan aan het toetje beginnen bij je vijfgangenmaaltijd. De volharders worden dan ook rijkelijk beloond, want als Broos de focus heeft gevonden, is het genieten geblazen. De hogerewiskundeakkoorden en beats worden fijngehakt, herschikt, verwrongen en opgeblazen tot enorme proporties. ‘Future jazz’ schijnt nog geen officiële genrebenaming te zijn, maar hier voltrekt het zich voor de neuzen van een man of tachtig dat er heel goed op gaat.

HET MOMENT
Future bass, jazz, trap, hiphop, allemaal fijne genres, maar het mooiste van alles is als Broos zich waagt aan wat footwork. Een zwaar onderbelicht genre met een veel hoger BPM en met heftig gepitchte hi-hats een typisch geval van ‘nomen est omen’ is.

Voor meer Best Kept Secret 2019 check je ons uitgebreide dossier en kijk je hier BKS19-video's

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12