BKS19: Efrim Manuel Menuck verenigt nachtmerries en dromen

Brein achter Godspeed You! Black Emperor is een sjamaan met synthobsessie

Last van je voeten? Dan ben je bij Efrim Manuel Menuck aan het juiste adres. Aan het begin van zijn gezamenlijke set met avant-gardist Kevin Doria loeien de basmotieven zo hard dat de rookgordijnen van schrik meteen weer wegdrijven en de vloer van Seven verandert in een trilplaat die zomaar gratis voetmassages geeft. Het brein achter Godspeed You! Black Emperor en Silver Mt. Zion brengt vandaag muziek van zijn beide soloplaten, waarop ambient en noise de klok slaat die minstens zo hypnotiserend is als de postrock waar hij met name om bekendstaat.

Als een verwilderde sjamaan buigt Menuck zich over een tafel vol modulaire synthesizers, waaruit hij samen met Doria – deel van het avant-gardistische collectief Growing – de meest oorverdovende composities trekt. Donkere akkoorden clashen keihard met hemelse arpeggio’s en op bepaalde momenten klinken er zoveel tonen tegelijk dat het lijkt alsof ze samensmelten tot één niets ontziende brei.

Af en toe zet Menuck een paar stappen opzij en prevelt hij wat vervormde en grotendeels onverstaanbare vocals in een microfoon. Horen we daar nou iets over hoe we allemaal opgegeten zullen worden door wormen? Doria neemt ondertussen de teugels in handen en laat langzaam maar zeker steeds meer ademruimte toe. Terwijl de laatste zonnestralen het drijvende podium in glippen, durft hij het volume wat te laten dalen, zodat de details in de composities van het tweetal aan de oppervlakte komen.

HET MOMENT
De meeste tracks beginnen direct met een doeltreffende baslijn, maar hier en daar laten Menuck en Doria ook ruimte voor iets anders. Een sample van een zalvende zangpartij bijvoorbeeld, of een van een onheilspellend blaasinstrument dat doet vermoeden dat het strand in een woestijn zal zijn veranderd als we zometeen weer naar buiten lopen.   

Voor meer Best Kept Secret 2019 check je ons uitgebreide dossier en kijk je hier BKS19-video's

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12