BKS18: Los Pirañas scheurt de Five aan flarden

Colombianen zorgen voor heerlijke avondgymnastiek

Een supergroep bestaande uit leden van Meridian Brothers, Ondatrópica en Frente Cumbiero. Los Pirañas zou het best bewaarde, Colombiaanse geheim kunnen zijn, ware het niet dat het Nederlandse festivalpubliek dit trio al eerder heeft kunnen zien op onder andere de Nijmeegse Zomerfeesten en Incubate. Daar heeft de band fans gemaakt, getuige het gejuich na nummeraankondigingen. Dat is overigens het enige waarvoor de microfoon nodig is, voor de rest serveren deze Zuid-Amerikanen een instrumentale mix van cumbia, champeta en samba met de hoofdrol weggelegd voor drummer Pedro Ojeda. Hij blijkt een one-man-drumband te zijn met dank aan een drumstel dat met de nodige percussie is aangevuld. Tel daar de minimale baspartijen en bijna buitenaardse gitaarklanken bij op en je hebt een recept voor een mix die ver-schrik-ke-lijk goed werkt op de heupen, of, in de nogal blanke Five, knietjes.

Dat bijna alle nummers in de kern jamsessies zijn, doet geen afbreuk aan de hyperigheid van een set die in kogeltreinsnelheid voorbij raast. Nummers duren over het algemeen minimaal vijf minuten, maar zo voelt het niet aan. Vierde-versnellingnummers worden feilloos in de vijfde getrapt en de freaky geluiden uit de gitaar toveren constant een glimlach op de snuiten van het aanwezige publiek. Die lach zou nog breder zijn als de onzinnige nummertitels werden vertaald. Wat te denken van ‘Bambi is gestorven, door de zonde verslonden’ of ‘Champeta van corruptie en terughoudendheid’? Heerlijk, niet?

HET MOMENT:
'Toma tu jabón Kapax' oftewel ‘Neem je zeep, Kapax’, is een nummer over de ‘Tarzan van Colombia’ (je verzint het niet) en de ‘afsluiter’ voor de toegift. Een climax waarin Ojeda halfnaakt nog even alles geeft, het tempo aanzienlijk lager ligt, maar het gedans in verhouding des te meer. Dan blijkt de gitarist al een hele tijd een snaar te missen, maar heeft iemand dat gemerkt? Nee hoor, baile, baile!

Volg Best Kept Secret op de voet in het dossier

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12