LL22: Weval laat steeds meer de teugels vieren

Elektronicaband schittert door buiten de lijntjes te kleuren

Al drie keer stonden Harm Coolen en Merijn Scholte-Albers als Weval op Lowlands. 'En toch voelt het iedere keer als de eerste,' vertelt Coolen ergens in het midden van de set. Dat is niet zo gek, want iedere keer dat ze hier neerstreken was dat in een totaal andere hoedanigheid. Ooit nog als een danceduo dat om elf uur 's avonds als eerste de sleutels kreeg van de massieve Bravo. In 2019 voor het eerst met die vijfkoppige live-band, toen met een vroegere schemerset die paste bij hun nieuwe geluid. Toen brachten ze als vijfkoppige band downtempo elektronica, een tikkeltje jazzie met funk- en krautinvloeden.

En vandaag? Vandaag staat Weval om half vier 's middags al in de sfeervolle rozige schemerlichten van de Heineken, een veel vroeger slot dat goed past bij de muzikale hoek die ze in zijn geslagen: steeds verder weg van de dansvloer, steeds net een tikkeltje jazzier. De band durft ook steeds meer buiten de lijntjes te kleuren. Ze daagden zichzelf al uit met een speciale samenwerking met het Metropole Orkest tijdens ADE. En hielden ze op de vorige editie van Lowlands nog vast aan de liedjes, nu zijn ze steeds comfortabeler met hun muzikantschap, durven zich te verliezen in improvisaties en willen daarin ook nog wel eens uit de bocht schieten. Dat maakt deze show nét een tikkeltje spannender, wat hun ingetogen elektronische liedjes echt ten goede komt.

HET MOMENT:
Is de laatste song 'Are You Even Real?', dat ze vandaag ontzettend uitbouwen. Eerst een verlegen aftrap, waarin jazzy akkoorden door de arpeggio's van Scholte-Albers opwellen, dan subtiel opbouwen naar een climax tot de hele Heineken staat te springen op de planken van de Bravo.

Meer Lowlands 2022 in het dossier

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12