PP18: Di-rect doet The Kooks met gemak vergeten

Haagse invallers maken het waar

Ziek zijn. Het overkomt de beste. Ook de zanger van The Kooks op de dag dat ze hun Pinkpop-comeback zouden maken. De organisatie zag het net op tijd aankomen, en wist Di-rect vanuit Den Haag naar Landgraaf te lokken .  

Je zou denken dat Di-rect een enorme geschiedenis heeft met Pinkpop. Ze zijn een van de meest stabiele factoren in de Nederlandse poprockscene van de laatste twintig jaar. In die twintig jaar kwamen ze opzetten als pubers, vonden ze zichzelf opnieuw uit nadat zanger Tim Akkerman uit de band stapte, en werden ze vervolgens populairder dan ooit met diens opvolger Marcel Veenendaal. En toch zijn ze al dertien jaar niet meer in Landgraaf geweest. Gek, maar goed dat ze zo toch nog het ongelijk van de programmacommissie kunnen bewijzen.

Er is veel veranderd en gebeurd in de carriere van Di-rect, maar tegelijk is er helemaal niets veranderd. De Haagse band begon ooit als een stel jonge honden die zich zwaar lieten inspireren door de muziek die ze leuk vonden en doen dat nog altijd. Alleen is de poppunk inmiddels ingewisseld voor Joe Cocker, Arcade Fire, ouderwetse soulrock. Dat uit zich met blazers op het podium en nummers die nog altijd doen denken aan klassiekers. Het is maar de vraag of The Kooks de mainstage zo mee hadden gekregen. Veel beter kun je het als invaller eigenlijk niet doen. Hopelijk laat de volgende keer niet dertien jaar op zich wachten.

HET MOMENT:
Zanger Marcel rent wild rond, schreeuwt ook als er geen microfoon in de buurt is zijn longen eruit en heeft het hele bandbudget opgemaakt aan een opengewerkt overhemd en fluwelen pak. Maar gitarist Spike is de echte frontman. Als er echt iets gezegd moet worden zegt hij het. Als het publiek echt even mee moet doen, is hij degene die ze zover moet krijgen. Hij is het muzikale geheugen van de band, helemaal als ie even aanhaalt dat Rage Against the Machine in 1993 ook invaller was.

Lees, kijk en luister meer Pinkpop 2018 hier 

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12