LL18: Cabbage danst op het graf van Mark E. Smith

The Fall-frontman had vast niets liever gewild

Je kunt er de klok op gelijk zetten: in de BBC-lijst van veelbelovende nieuwelingen staan altijd één of twee rockbandjes die dapper tegenstand bieden aan de r&b van Rag'n'Bone Man en consorten. Waar je de klok nog beter gelijk op kunt zetten is dat die tweede een jaar later in de Alpha staat, terwijl Cabbage het vandaag moet doen met een matig gevulde Lima. 

Ze doen er niet minder hun best om hoor, de Britten die eruitzien alsof ze óók getekend zijn door Jamie Hewlett van Gorillaz. Frontmannen Joe Martin en Lee Broadbent (een soort jonge Liam Gallagher) gaan vanaf het furieuze openingssalvo 'Uber Capitalist Death Trade' en 'Arms of Pleonexia' voorop in de strijd. 

Het heeft nog resultaat ook: binnen een mum van tijd is een groepje mannen van middelbare leeftijd voorin aan het moshen. En wat zien we veel bandshirts voorbijkomen in de vleesdraaikolk! Kasabian is vertegenwoordigd, net als Car Seat Headrest en de jonge honden van Shame. Cabbage is inderdaad zo veelzijdig dat ze allemaal aan hun trekken komen. Soms speelt de band gejaagde pubrock, maar als Broadbent achter zijn orgel kruipt ontstaan ook spookachtige grooves. 

Nee, dit is geen gitaarband die liever in stadions zou spelen. Cabbage is juist linksaf gegaan en vormt nu de vleesgeworden samenvatting van de Mancunian muziekgeschiedenis. De refreinen van Oasis en Blur komen voorbij, maar eigenlijk is het vijftal vooral zo dwars als The Fall en Buzzcocks. Zouden ze weleens aan de toog gehangen hebben met de dit jaar overleden Mark E. Smith? Alleen hij kan dit gespuis toch titels als 'Postmodernist Caligula' en 'Molotov Alcopop' ingefluisterd hebben? 

HET MOMENT: 
Continu zet Cabbage zijn publiek op het verkeerde been: het applaus is vertwijfeld, maar verdiend. Beste voorbeeld? Het moment waarop Joe Martin vertelt dat het volgende nummer over de Britse politiek gaat en 'Terrorist Synthesizer' heet. Het blijkt de grootste hit die Cabbage op zak heeft en mondt uit in de grootste meezinger van de middag: 'I am the terrorist synthesizer, a loser. Kill me father, la la la.' 

Volg Lowlands via ons dossier


 

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12